joi, 17 ianuarie 2013

"Panem et circenses"

"Panem et circenses" asta au constatat conducatorii Romei antice ca trebuie sa ofere poporului pentru a-l face fericit. Si pentru asta, se organizau vestitele lupte in circul roman la care cetatenii aveau acces gratuit, odata cu primirea unei portii de paine.


"Panem et circenses", in varianta initiala ...


Lucrurile s-au perpetuat pana-n zilele noastre, mai ales in societatile semi-barbare precum salbatica societate autohtona in care suntem prinsi cu totii, fie ca ne place sau nu. Circul este la el acasa in mass-media romaneasca, fiind promovat la rang de inalta practica gazetareasca, si asta pentru ca poporul isi doreste circ. Si pentru ca "painea" costa mai mult si este mai greu de distribuit gratuit, se pluseaza pe a doua componenta a ecuatiei prin care plebea este satisfacuta.

De aproape 2 ani la televizor ma uit rar si doar la programele despre stiinta, natura, calatorii si la desene animate, asa ca am eliminat o sursa nociva majora, care ma bombarda constant cu mizerii gandite pentru a distrage atentia de la problemele de fond. Totusi, in masina, mai ascult uneori buletinele de stiri si am fost oripilat de frenezia cu care a fost imbratisata noua reprezentatie de pe scena circului politicii romanesti, anume tema caselor RAAPPS.

Lucruri de o simplitate crasa, erau dezbatute in toate felurile si in toate directiile, de parca se descoperise teoria relativitatii, originea omului, momentul nsaterii Universului sau toate la un loc. De ce X are casa de la RAAPPS? Dar de ce Y nu o elibereaza.? Dar Z nici nu era demnitar ... Discutii interminabile, fara sens, fara cap si coada, fara o informare prealabila corecta si completa.

In fond lucrurile sunt foarte simple. RAAPPS are un fond locativ in proprietate si administrare, fond care depaseste nevoile actuale rezultate din prevederile legislative, astfel ca numarul demnitarilor care au dreptul la utilizarea drept locuinta a unui imobil RAAPPS este mai mic decat numarul total de imobile apartinand regiei.

Avand in vedere ca nu s-a luat decizia reducerii fondului locativ, RAAPPS ar fi presupus sa mentina locuintele neocupate, pentru ca nu sunt suficienti demnitari care sa le ocupe. In schimb, a preferat inchirierea locuintelor care prisoseau (o parte a lor) catre fosti demnitari sau alte persoane publice, care platesc o chirie lunara in schimbul dreptului de a utiliza locuinta.

Asa ca in final raman doar doua probleme reale:

1) Are RAAPPS dreptul legal de a inchiria locuintele aflate in administrarea sa unor persoane care nu sunt demnitari (daca nu exista demnitari carora sa le fie alocate)? Conform OG 101 din 2011, RAAPPS are acest drept, pentru a reduce din necesare administrarii si intretinerii respectivelor imobile.
Lucru perfect normal, pentru ca oricum ar trebui administrate si intretinute pentru a nu se duce de rapa. Si mai normal poate ca ar fi sa vand surplusul, daca nu pot fi inchiriate in conditii optime.

2) Persoanele care nu sunt demnitari si nu au dreptul legal de a ocupa un imobil apartinand RAAPPS platesc o chiriei actualizata nivelului pietei? Asta este problema reala si care ar trebui sa faca obiectul anchetelor gazetaresti.


Pentru ca nu este o crima faptul ca Tiriac are inchiriata o vila de la RAAPPS, daca pentru asta plateste catea zeci de mii de euro lunar. Legea permite inchirierea acestor lucuite, Tiriac si-a dorit un astfel de spatiu locativ, asa ca l-a contractat.

Sau alta aberatie ... de ce Funeriu (consilier prezidential care are dreptul legal de a inchiria o locuinta RAAPPS) ocupa un astfel de spatiu locativ, cand el este bogat si-si poate permite sa cumpere sau sa-si inchirieze o locuinta de pe piata libera? Pentru ca este dreptul sau legal!

Sunt convins ca exista abuzuri, insa nu trebuie aruncata anatema asupra tuturor beneficiarilor RAAPPS doar de dragul circului, din prostie si dezinformand publicul.

E greu de imaginat ca poate exista atata mizerie in mass media romaneasca. Scriam de pactul cu Diavolul pe care reprezentantii acesteia l-au facut in goana dupa bani si raiting, dar cred ca realitatea este mult mai grava.

21 de comentarii:

Centurion spunea...

Si cand te gandesti ca toate aceste dezbateri a caror relevanta este indoielnica au loc pe posturi de tv care se declara de stiri, nu generaliste, ori divertisment (atunci ar fi de inteles). Abnegatia jurnalistilor creatori de talk-show politic, care se incapataneaza sa puna pe sticla asemenea teme minore pentru noi dar majore pentru stapanii lor, este cel putin jenanta. Sa organizezi "mese rotunde" discutand pseudo-academic despre subiecte irelevante, pe tonul ca ai descoperit bosonul Higgs, asa-numita particula a lui d-zeu, seamana cu mai putin elevatele barfe de cartier. Si macar de-ar fi cazuri izolate, dar nu, sunt omniprezente fie ca iti pleci urechea la stirile radio, fie ca privesti nauc de uimire posturile mercenare tv.
Concluzie...putina paine si mult mult circ. Si da, foarte probabil nu e vorba numai de $$$ si rating, subteranele sunt mult mai incalcite si tenebroase.

Intuneric spunea...

Desi mult mai violent, eu parca prefer painea si circul vechilor romani.

DANAP.RO spunea...

Pentru angajatii diverselor institutii cu acces la imobile RAAPPS, institutiile platesc 1500 Ron pentru acoperirea cheltuielilor.

In general, chiriile la imobilele despre care vorbesti sunt substantial mai mici decat cele de pe piata libera. Spre exemplu, un apartament de 3 camera in zona ultracentrala are o chirie cam de 1oo de euro.

Nu inteleg, de exemplu, de ce sta Tiriac intr-un astfel de imobil (probabil ca datorita zgarceniei care il caracterizeaza).

Taraboste spunea...

Cred ca adevaratul sfarsit al lumii de aici va pleca ... de la degradarea continua a informatiilor propagate in mass media ...

amiralul spunea...

word!

Taraboste spunea...

Era totul "pe fata" si mult mai spectaculos :)
Plus ca se dadea si paine proportional cu circul ...

amiralul spunea...

eu prefer sa nu mai comentez ce se intampla cu mondenitatile astea sau cu politica.

Taraboste spunea...

Asa cum am spus si eu, problema nu este de ce inchiriaza RAAPPS ci la ce nivel al chiriei ... Legat de Tiriac, nu am vazut contractul si nivelul chiriei, dar se vehiculeaza sume de zeci de mii de euro pe luna. Daca este o chirie la nivelul pietei este problema lui Tiriac de ce a ales sa inchirieze un imobil RAAPPS ... Poate-i place arhitectura :)

Taraboste spunea...

Si eu fac eforturi sustinute sa ma abtin dar m-au scos din sarite toti ziaristii si reporterii lu' peste care se aruncau in o mie si una de acuzatii pe teama asta ... fara o baza legislativa sau o informare exacta privind contractele celor pe care-i comentau.
Cireasa de pe tort a fost cand nu stiu ce "guru" al mass media era extrem de agasat ca unul ca Funeriu, plin de bani, "fura" tara locuid intr-o casa RAAPPS. Ce daca e demnitar si are acest drept ... ciocoiu nu are ce cauta in casa aia :) UFB ...

DoarBaiaMare spunea...

Daca nu moare sau nu divorteaza cineva, presa de la noi gaseste mereu un alt scandal..Asta e si treaba lor..Insa prea au exagerat cu acest subiect..Treaba e usoara..Este fucntionar public, ai drept, esti cantaret du-te dracu cautati chirie :)

Taraboste spunea...

Poi si ce dracu sa faca RAAPPS-ul cu zecile de case neocupate? De intretinut trebuie sa le intretina, sa le administreze, costa aproape la fel de mult o casa neocupata.
Prin inchiriere se recupereaza sau chiar se acopera costurile. Problema este ca acea chirie sa fie la nivelul pietei si nu o bataie de joc.

Enache spunea...

Cred ca Cotabitza platea in natura. Nimeni nu vroia sa primeasca aceasta plata si in final omul nu mai platea nimic. Cotabiza si Mioara Roman nu sunt vinovatzi.

Stiu ca Mioara nu mai putea sa ridice bine piciorul si o lasa pe Oana sa incaseze plata. Oana se descurca mai bine intrucat la ultima cura de slabire a reusit sa isi detaseze complet piciorul slabind astfel cam 45 de kg. Mai stiu si alte cazuri. Nu intru in detalii.

Adriana spunea...

Cred ca noi comentam in zadar ce se intampla in Romania de azi.. pentru ca nu se va schimba nimic.. nu curand, cewl putin..:)

Anonim spunea...

Aceeasi parere ca si Intuneric o am si eu, painea si circul roman sunt mai de preferat :)

Viola spunea...

Asta, cu scandalul locuintelor pentru demnitari, cred cà e peste tot...) Mass media are puterea de a face si desface, e adevàrat, multe evenimente iau o intorsàturà ciudatà datorità informatiilor difuzate in masà... Oportunistii au existat tot timpul, insà cred cà noi, cei de rànd ar trebui sà ne "lustruim antenele", si sà nu mai luàm drept bune toate tàmpeniile, nu?! Nu e usor, da' se poate..

Taraboste spunea...

:) Super metoda de slabit :) Si cata eficienta :D

Taraboste spunea...

Este genul de frustrare pe care o incerc si eu ... Si o lehamite totala de tot ce inseamna media si politic ...

Taraboste spunea...

Clar :)

Taraboste spunea...

Depinde de situatie ... Ii inteleg uneori si pe cei care nu pot fi obiectivi. E greu sa mai ai ochi si urechi cand esti bugetar si ti-a taiat PDL 25% din leafa. Din fericire nu intru in categoria bugetar si n-am fost pus intr-o astfel de postura. Poate ca odata lovit direct de masurile de austeritate gandesti trecand ideile mai intai prin stomac.
Dar parca prea s-a mers departe in privinta asta si se iau drept bune toate aberatiile USL ... Asta e marea tristete. Nu se mai vede padurea din cauza copacilor.

silavaracald spunea...

Cred ca singura problema e in legatura cu criteriile pe baza carora se inchiriaza unuia sau altuia, fiindca am serioase rezerve ca daca as cere eu asa ceva, as fi refuzata fara drept de apel.
Dar ai dreptate, s-a hiperbolizat totul inutil.

Taraboste spunea...

Circul este mai ieftin in ziua de azi fata de epoca romana :) Asa ca abunda in toate directiile :)

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza