vineri, 11 ianuarie 2013

Cum a luat nastere Sistemul Solar?

O intrebare interesanta al carei raspuns este mai degraba o speculatie, ca tot ce presupune o analiza a unor aspecte pierdute in infinitul timpului si al spatiului. Este aproape amuzant cum perceptia oamenilor de stiinta si teoriile pe care acestia le emit pe vari-teme, in special privind universul, nasterea, expansiunea sa, ori trecutul mai mult sau mai putin indepartat al Terrei, se schimba radical cu fiecare noua descoperire, noua tehnologie de explorare a imensitatii spatiului cosmic, sau noi rezultate arheologice.

Plecand de la o inovare sau descoperire relativ marunta pot fi reasezate bazele unor intregi stiinte sau cel putin teorii stiintifice. Acest lucru denota relativitatea a tot ceea ce ne inconjoara, faptul ca totul este mai mult sau mai putin subiectiv si tributar perceptiei de moment, capacitatii  omului de analiza, filtra si intelege lucrurile.

Sistemul Solar (foto)

Astazi este acceptata in mediul stiintific teoria conform careia Sistemul Solar a luat nastere ca urmare a exploziei unei supernove care a interactionat cu norul de gaze si praf stelar al unei nebuloase in urma cu 4,6 miliarde de ani.

Supernova Eta Carinae (foto)

Resturile supernovei si parte din praful si gazele nebuloasei au inceput sa se invarta din ce in ce mai rapid in jurul axei a ceea ce a fost supernova, densitatea materiei a crescut treptat si a dus la formarea unei proto-stele prin comprimarea norului de materie, praf si gaze stelare sub forta gravitatiei.

Nebuloasa Carina (foto)

Aceasta proto-stea este prima etapa in formarea Sistemului Solar. Viteza foarte mare cu care se miscau si se frecau particulele din interiorul proto-stelei a dus la cresterea treptata a temperaturii, pana la pragul de 18 milioane grade, moment in care s-a produs reactia de fuziune nucleara a atomilor de hidrogen si eliberarea de fotoni, marcand nasterea Soarelui, asa cum il stim si astazi.

Masa Soarelui a atras si consolitat materia care orbita in jurul sau, ducand in timp la formarea planetelor, a satelitilor acestora, a asteroizilor, cometelor, toate aflate sub tutela fortei gravitationale a Soarelui, ca centru al Sistemului Solar, lucrurile urmand sa raman asa pentru cel putin inca 6 miliarde ani.

Si fenomenul s-a petrecut si se petrece astfel in intreg Universul, care este presarat cu miliarde de alte sisteme stelare. In clipita din viata Sistemului Solar pe care o traim si noi, acesta are in structura noua opt planete (Pluto nu e chiar o planeta):
+ Mercur
+ Venus
+ Terra
+ Marte
+ Jupiter
+ Saturn
+ Uranus
+ Neptun
+ Pluto
... desi in afara de Pluto au mai fost identificate alte 4 planete "pitice": Ceres (catalogat initial drept asteroid), Haumea, Makemake si Eris.

Statistici privind Sistemul Solar:
+ Numar sori: 1;
+ Numar planete: 8;
+ Numar planete pitice: 5;
+ Numar planete minore: peste 600,000;
+ Numar comete: peste 3,000;
+ Cel mai apropiat sistem stelar: Alpha Centauri (4 ani lumina);
+ Localizare: galaxia Calea Lactee;
+ Distanta intre Soare si centura exterioara a sistemului (centura Kuiper): ~ 50AU (1 AU = distanta Terra-Soare);
+ Distanta intre Soare si centrul galaxiei: ~ 27,000 ani lumina;
+ Viteza de orbitare a Sistemului Solar: 220 Km/s.
.
Dar ramane intrebarea incuietoare: ce a fost inainte de Big Bang, de marea explozie initiala? Iar daca privind lucrurile in plan religios, cine l-a creat pe Dumnezeu?

Sunt convins ca din perspectiva naturii noastre umane nu putem percepe si intelege intregul. Poate dupa ce ni se consuma viata ca muritori, vom putea accede catre un alt nivel, care sa permita o intelegere mai ampla a Universului si a fortelor care-l guverneaza, redevenind parte din energia sa primara.

39 de comentarii:

amiralul spunea...

tu te poti gandi la o civilizatie mai veche ca sistemul nostru solar? adica sa fie inaintea noastra cu 4.6 miliarde de ani :) te mai miri ca lumea nu poate intelege ozn-ul?:D

DoarBaiaMare spunea...

Nu cred ca vom avea vreun raspuns vreodata..Poate doar daca ne vor vizita aia care ne-au plasat aici pe planeta asta acum multe mii de ani..

Taraboste spunea...

Ma amuza foarte tare "oamenii de stiinta" care afirma sus si tare ca nu sunt posibile calatorii interstelare, din cauza limitarilor stiintei la momentul actual.
Ceva mai arogant si mai stupid este greu de afirmat de catre un "om de stiinta", care considera ca omenirea detine cunoasterea absoluta in materie.
Si cand privesti 100 de ani in urma in istoria umanitatii constati salturi tehnologice exponentiale si de neimaginat.
Ce tehnologii ar putea controla omenirea peste 100 de ani, sau peste 1000 de ani in ritmul asta?
Dar o civilizatie cu cateva mii ani mai veche? Nu zic zeci de mii ... ca deja ajungem la cifre imposibil de digerat de catre intelectul uman.

SebiBu spunea...

Să ne spună extraterestrii ! :)) Totusi daca ne gandim , nu putem fi singuri in galaxie

Intuneric spunea...

Bune intrebari.
Raspunsurile... inca mai asteapta.

Taraboste spunea...

Mult si bine :)
A, se poate specula la nesfarsit ... Si daca am reusi sa strabatem galaxiile si tot nu cred ca vom putea pune punctul pe "i" ...

Taraboste spunea...

Who knows ... Poate avem parte de o surpriza placuta in timpul vietii noastre :)

Taraboste spunea...

Poi nu se invarte Soarele in jurul Terrei? Si nu e pamantul plat, sprijinindu-se pe 4 testoase gigantice ...?
Genul de oameni care considera ca noi suntem singurele fiinte inteligente din Univers pot la fel de bine sa raspunda afirmativ si acestor intrebari :)

bucuros spunea...

si nebuloasele alea cum au fost create?

Taraboste spunea...

Nebuloasele au aparut in urma big-bangului initial, insa ajungem in cele din urma la intrebarea mea din final ... ce/cine a generat big bangul?

bucuros spunea...

bing-bangul e o teorie foarte cretina. bing-bangul de fapt e o explozie, ca ceva sa explodeze ai devoie de expozibil si foc si in plus ceva in care sa se produica expozia ca in vid nu merge. in plus tre' sa mai existe si oxigen pentru a se produce explozia, insa dupa "teoria" lor in acel moment nu exista nici macar un atom in acel moment. deci ce sa explodeze?

daca faci o analogie trebuie sa exista ceva analog, daca ar fi existat tot ce este necesar unei explozii, da, ar fi mers analogia. insa nu poti face analogie la ceva cu totul imposibil.

deci teoria cade, nu se poate.

Taraboste spunea...

Ce a fost mai intai? Oul sau gaina? Cam asa stau lucrurile. Indiferent de la ce sau de unde a pornit totul, este imposibil de explicat pana la capat lucrurile, pentru ca apare intrebarea recurenta "cum au aparut factorii care au generat totul", indiferent de teorie.
Aparent Universul este in continua expansiune, distantele cresc intre galaxii si de aici ideea ca exista un punct central de unde a pornit totul, ca urmare a unei "explozii" initiale.

bucuros spunea...

eu nu sunt ceva credincios fanatic, dar cred ca cineva acolo a creat totul si face ca totul sa mearga bine.
daca e sa o luam asa, cine invarte planetele? pentru ca nimic nu se poate invartii la infinit fara o forta. si mai ales: daca pamantul se invarte mai incet tot e strivit de gravitatie. daca e mai repede totul este aruncat in cosmos de forat centrifuga. deci e un echilibru perfect. orice eroare ar insemna o catastrofa.

in rest sanatosi sa fim :D

Taraboste spunea...

:) si acel cineva de acolo ... de unde s-a teleportat? Cum a aparut? Din neant? De ce teoria asta este mai credibil fata de cea a big-bang-ului? :)

silavaracald spunea...

Pfiu, că ne dăduși extemporal acum la sfârșit de săptămână. Și m-ai prins cu lecția neînvățată. :)

Taraboste spunea...

Ai timp de gandire peste week-end :)

bucuros spunea...

acel ceva, cineva, dumnezeu sa zicem, e infinit. nu poti intreba de unde apare infinitul. e chestie logica invatata in clasele primare.
si de ce e mai credibil? pai ti-am adus argumente logice, zic eu.

Taraboste spunea...

Frumos si "infinitul" asta :) Ce mai simpla solutie pentru rezolvarea problemei, nu?
Tu iei drept adevar absolut tot ce-ai invatat la scoala?

bucuros spunea...

mnu iau ce am invatat la scoala. dar e simplu, nu poate sa apara ceva din nimic doar pentru ca asa ne place nou. probabil acum esti in faza de negare, mai sunt cateva.
e greu sa crezi in ceva cand ani la rand ai avut o alta convingere total diferita. :)
acestea fiind spuse sa incheiem subiectul ca in ritmnul asta nu ii dam niciodata de capat. e mai bine ca fiecare sa reada ce vrea. :)

Elena Nedelcu spunea...

foarte interesant

Viola spunea...

O, bing beng..pe urmà, asta cu adevàrul absolut, mà roade de ceva timp..existà, sau nu?
A iesit teoria relativitàtii, zice cà totul e relativ, deci carevasàzicà nu existà adevàr absolut?! Pài dacà totul e relativ, cum ràmàne cu teoria relativitàtii?
Cred cà existà adevàrul absolut...

Taraboste spunea...

Bine mei filosofule :) M-ai citit ca pe-o carte deschisa :)

Taraboste spunea...

Si ea este relativa :)
Dar pana la urma este cel mai mare adevar ... relativitatea lucrurilor. Lucrurile sunt asezate intr-un anumit context pana ce apare un element nou, perturbator, care schimba contextul si se transforma intr-o noua realitate. Asta pana ce apare urmatorul element perturbator.

Taraboste spunea...

Ma bucur ca esti de aceasta parere :)

Adriana spunea...

Foarte interesant articolul si de folos pentru multa lume.. bravo tie ca ai asemenea cunostinte...:)

Taraboste spunea...

Mai fac si munca de cercetare :)

Incaltaminte dama spunea...

Zilele trecute numarul de planete asemenatoare Pamantului, in Galaxia noastra era estimat la 17 miliarde.

DANAP.RO spunea...

Bine documentat articolul. Multumesc pentru doza de stiinta :)

belgianca spunea...

misto articolul. mai dau si eu praful jos de pe cunostintele dobandite in scoala. :)

D-Petre spunea...

Intrebare pentru unul mai "bucuros" decat mine:
Pe cine a fost suparat D-zeu de a facut o explozie asa de mare ? :)

Lavinia spunea...

Tocmai am terminat de citit un articol. Se pare ca in nu stiu cate milioane/bilioane/trilioane de ani (uitai cat, pardon) se vor ciocni Calea Lactee si Andromeda. Ce pacat ca n-o sa mai fiu in viata, sa vad si eu cum e...

Taraboste spunea...

Un fleac :)
Se estimeaza de asemenea ca exista miliarde de galaxii in Universul cunoscut ... Te ia ameteala daca te gandesti cat inseamna miliardele de galaxii inmultite cu miliardele de planete ...

Taraboste spunea...

Ma bucur ca sunt cititori interesati de informatiile prezentate. Cand aflu lucruri interesante consider oportun sa le impartasesc si celorlalti ... :)

Taraboste spunea...

Sincer, la scoala am invatat foarte putine lucruri privind Sistemul Soalar ... Mare lucru internetul asta si capacitatea de a afla informatii cu totul noi din cateva butonari la tastatura :)

Taraboste spunea...

A dorit un "start" spectaculos, care sa raman in memoria Universului (nostru) pentru eternitate :)

Taraboste spunea...

Pana atunci, in cca 6 miliarde de ani se transforma Soarele in supernova si distruge tot sistemul :) Cred ca nici evenimentul asta nu-l prindem :D

Anonim spunea...

Si eu cred ca sunt intrebari si fapte care uneori nu au raspunsi si care raman asa in aer... fara raspuns, doar cu certitudinea ca acel ceva exista...
totusi din haos, din explozii ;i alte chestii si combinari, parca au iesit planete mult prea desavarsite... totul este perfect... oae sa nu die si o mana divina, asa cum spune si Bucuros?

Taraboste spunea...

Nu vreau sa fac pe Toma Necredinciosul, dar totusi ... Divinitatea nu este decat un alta incercare simplista de a explica inexplicabilul.
Daca este inacceptabil ca din nimic sa apara totul, in urma Big Bangului, de ce este mai acceptabila ideea ca Divinitatea a aparut din neant? Pentru ca daca mana Divinitatii a "mesterit" totul, cine sau ce a dus la aparitia Divinitatii???

pret husa samsung galaxy note n8000 spunea...

Merg si eu pentru un 2, ca nu pot scrie tot in extemporal... Cred ca raman anu' asta...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza