De la o varsta, vrei nu vrei, incep sa te lase "balamalele" la propriu si ajungi sa interactionezi din ce in ce mai des, poate chiar constant, cu sistemul medical si mai ales cu sistemul asigurarilor de sanatate. Este un lucru la fel de cert, la fel ca si certitudinea dintr-o reclama la pompe funebre: "vrei nu vrei, tot la noi ajungi". Pana la pomposul pit-stop de final de traseu, ne confruntam mai intai cu sistemul medical romanesc. Daca reusesti sa treci cu bine peste aceasta confruntare, ai sanse sa te si bucuri cativa ani de pensie ... altfel ...
Eu, inca sunt la o varsta la care ma intersectez rar, incidental, cu sistemul de sanatate publica, insa tatal meu a fost "fericit" cu o serie de probleme medicale, pentru care de aproape un an face naveta lunara la Bucuresti pentru investigatii si tratament, cu prescrierea unui maldar de medicamente, care-i consuma mare parte din pensie ... Da, stiu, "same old sad story" ...
Stim cu totii in ce hal se prezinta sistemul medical, fie ca vorbim de spitale, policlinici sau medici de familie, ca si situatia incerta, neclara, precare privind sistemul asigurarilor medicale de sanatete. Sub-bugetate, personal insuficient, infrastructura antica ... si totusi, in tot marasmul asta am vazut si un licar de speranta, o luminita la capatul tunelului, oameni care prin atitudine pot schimba ceva pentru a-si ajuta semenii.
Cum spuneam, taica-miu a intrat ireversibil in suveica medicala, devenind client fidel al spitalelor si al farmaciilor, fiind nevoit sa-si cumpere lunar cate-o sacosa de medicamente. Pentru unele are gratuitate, pentru altele se compenseaza o parte, pentru altele plateste integral si una pesta alta tot il costa 700-800 de lei pe luna. Unul dintre medicamente (o injectie) costa peste 500 de lei si medicul de familie a refuzat sa-i elibereze reteta compensata, pe motiv ca depaseste plafonul lunar destinat respectivei categorii de medicament, ca este nevoie de o dispensa speciala de la Casa de Asigurari de Sanatate judeteana, etc ...
Asa cum se intampla in general, parintii au ramas in orasul natal, eu am plecat la Bucuresti si acum este dificil sa-l ajut pe tata cu rezolvarea unor probleme ... Taica-miu se deplaseaza greu si n-a reusit sa ajunga in orasul in care este casa judeteana de sanatate, asa ca a trebuit sa astepte pana ce mi-a luat o zi libera pentru deplasare.
M-am pregatit cu nervi de otel, am facut plinul la masina si am purces la drum, constient de confruntarea dura care va urma :). Prima oprire (speram ca singura) a fost la Casa de Asigurari, unde l-a directionat pe tata medicul de familie. Inarmati cu scrisoarea medicala de la spital, ne-am prezentat la directoarea adjuncta pentru a cere o solutionare a problemei ... Amabila, ne-a ascultat, insa si-a declinat competenta si ne-a trimis catre spital, pentru a cauta un medic pe specialitatea problemelor medicale tratate, pentru ca respectivul ar putea elibera reteta compensata pentru injectiile constisitoare.
Ne-am reimbarcat si am plecat catre spitalul judetean ... Dupa ceva investigatii si o interactiune scurta cu asistenta, am ajuns in fata doctorului ... care s-a uitat peste hartii si si-a aratat mirare fata de demersul meu, stupoarea faptului ca am venit cu respectiva problema, explicandu-mi ca nu tine de medicul specialist eliberarea unor astfel de retete, poate cel mult odata, la externare, dar in nici un caz cu titlu de permanenta ... Inutil sa mai explica faptul ca doamna de la Casa de asigurari m-a trimis, ca habar n-am de mersul rotitelor sistemului medical, ca nu eu am decis sa vin la specialist cu problema, etc. Doctorul a conchis ca nu se poate acorda reteta compensata si ca totul depinde de medicul de familie ...
So, go back three spaces and go directly to jail ... Cam asta a fost mesajul.
Plecasem la drum cu speranta ca vom rezolva problema si vedeam cum dam cu oistea dintr-un gard in altul. Inutil sa mai spun ce dezamagire se citea pe fata tatalui meu. Frustrat de situatie, am decis totusi sa mai fac o oprire la Casa de Asigurari de Sanatate, curios de raspunsul directoarei la faptul ca medicul l-a care ne-a trimis si-a declinat competenta.
Asa ca ... inapoi la Casa de Asigurari ... Din fericire doamna directoare era inca acolo si disponibilia, i-am prezentat situatia in doua cuvinte si surprinzator, m-a directionat catre un departament din cadrul institutiei, care se ocupa cu decontarile farmaciilor catre Casa de Asigurari. Totul de parca atunci venisem prima data cu problema, de parca nu eram tot ala de acum 2h, pe care-l trimisese la spital pentru a rezolva problema retetei.
In departamentul de decontare am dat peste o doamna foarte amabila, care cunostea genul de problema pe care o aveam si care a intrezarit din start o solutie. Mai intai a verificat in sistem fiecare medicament, incadrare in grupe (am aflat si eu ca exista cel putin grupele A si B de medicamente si ca cele din B se compenseaza in limita unui plafon lunar), pretul, modul in care se incadreaza in plafonul de decontare si a concluzionat ca medicului de familie i-a fost teama sa prescrie injectiile pe reteta compensata din cauza depasirii plafonului.
Insa tot dansa a venit si cu o solutie aplicabila in cazul de fata, anume prescrierea medicamentelor din grupa B in doua retete separate, una in care erau prescrise medicamentele care se incadrau in plafon, insa pentru o perioda de doua luni, urmand ca luna urmatoare sa prescrie tot pentru doua luni injectiile problematice, existand o dispensa pentru acestea in sensul ca pot fi prescrise peste plafon, dar in cazul asta nemaiputand fi prescrise alte medicamente din aceeasi grupa.
Am stat cu doamna de la Casa de Asigurari cel putin jumatate de ora, timp in care a facut cercetarea, calculele, a cautat la alte colege numarul medicului de familie, l-a sunat si i-a explicat situatia si cum se poate rezolva si toate astea fara a o cunoste, fara pile, relatii sau spagi.
Peripetii intr-o lume trista, a spitalelor, a bolilor cronice si a sistemului medical romanesc, dar care mi-a dovedit ca exista totusi sperante, ca mai sunt si oameni dispusi sa-si faca treaba, sa-si ajute semenii ajunsi la ananghie.
Deci se poate ...
14 comentarii:
Un labirint tare incalcit... Am auzit despre tot felul de astfel de intamplari si, ca si tine, lumea se plangea de sistemul parca facut anume pentru a renunta la drepturile tale. Dar, in schimba, lauda oamenii italniti pe parcurs. Bunavointa si amabilitatea unora ii salvase cand erau pe cale sa renunta.
Imi pare oricum rau pentru tine si tatal tau...
ma bucur ca s-a rezolvat. eu de obicei cand aud de spitale ma apuca groaza. recent cunosc un caz de pusti ce a luat bacul cu 5 30 si l-a inscris tasu unde crezi? la medicina. ii plateste 20-30 de mil pe an. cum vrea societatea asta medici buni cand se accepta in scoli toti imbecilii?
O colega tocmai si-a facut ecografie. Are un rinichi scos si al doilea cu o tumoare mica. Doctorul care i-a facut ecografia i-a spus ca e bine, n-are nici macar pietre. L-a tot intrebat: domne, sunteti sigur? Da, doamna, nu vad nimic. Pai domne, n-ai cum sa vezi pietre ca nici macar rinichi n-am unde te uiti dumneata. Deci, putem sa murim linistiti.
Am citit povestea pina la final. Ma bucur ca s-a rezolvat. Sanatate!
Nu degeaba imi este mie frica de medici. ma vbucur ca s-a rezolvat problema tatalui tau si nu ai pierdut ziua degeaba. Si ma mai bucur pt faptul ca inca mai exista si oameni cu suflet.
Multumesc lui Dumnezeu ca n-am avut de-a face cu spitalele in viata mea... Greu de tot cu sistemul de sanatate de la noi... mai ales in perioada asta. Bine ca pana la urma a rezolvat tatal tau...
La nivel micro, a fost un succes ... la nivel macro insa lucrurile sunt tragige.
Toate ca toate, dar numai la spital sa nu ajungi. Nici medicamente si consumabile pentru internati nu prea exista ...
Pe langa incompetenta si/sau delasarea unor medici, mai este si variatiunea opiniilor. Daca ai o problema de sanatate si mergi la 3 medici, aproape sigur vei avea trei diagnostice diferite.
Multumesc ... o mica victorie in fata sistemului :)
Cum spunea si Dana, parca toata nebuloasa care domneste in materie de asigurari de sanatate este gandita special pentru ca doar o mica parte a pacientilor sa poata beneficia de drepturile platite in ani lungi si grei in care au contirbuit la fondul pentru sanatate.
Merci ... trebuie sa ai si noroc, dar si perseverenta ... Eram pe punctul de a renunta de doua ori ... dar pana la urma a meritat demersul. Problema este ca daca directoarea Casei de Sanatate nu ne-ar fi dus la colega sa, plecam cu coada intre picioare fara a avea habar de optiunile descoperite ulterior ... Ca simplu pacient nu ai de unde cunoaste hatisul procedural.
La fel de "spectaculos" ca tot ce inseamna servicii furnizate de catre stat ... cel mai prost administrator ... De ce oare ?!
Doamne fereste sa ai parte de sistemul Romanesc de sanatate...
Eu in ultimii 4 ani m-am tot lovit de spitale si mai sunt si medici buni, rezonabili... intr-un fel sau altul se gasesc si solutii...
dar e de umblat, de interesat, de cerut pareri, de dat bani...
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza