marți, 13 noiembrie 2012

Vaticanul isi deschide portile in fata extraterestrilor

Jose Gabriel Funes este un preot catolic de origine argentiniana ... dar nu orice preot, ci directorul observatorului astronomic al Vaticanului situat Castelul Gandolfo din apropierea Romei. Funes, care detine un master in astronomie, ocupa acesta functie de mai bine de 6 ani, fiind numit la conducerea observatorului in August, 2006.

Papa Benedict al XVI-lea (foto)

Am facut aceasta prezentare pentru a reliefa impactul pe care-l au declaratiile sale pe tema vietii extraterestre, Funes reprezentand prin pozitia pe care o ocupa portavocea Vaticanului in problematica explorarii Universului, a spatiului si a vietii extraterestre.

La 400 de ani de la arderea pe rug a filozofului Giordano Bruno pentru ideile sale privind posibilitatea existentei vietii extraterestre sau intemnitarea lui Galileo pentru ca a contestat faptul ca Pamantul s-ar afla in centrul Universului, in Mai, 2008, Funes a acordat un interviu ziaristului Francesco M. Valiante pentru publicatia L'Osservatore Romano, intitulat ... L'extraterrestre è mio fratello (Extraterestrul este fratele meu). In interviul care este disponibil pe site-ul Vaticanului, Funes afirma ca nu exista contradictii intre credinta in Dumnezeu si existenta extraterestrilor.

Jose Gabriel Funes (foto)

Am extras mai jos cateva dintre declaratiile sale, pe care le puteti citi in textul interviului original.

L'Osservatore Romano: Cum a inceput (Universul)?
Jose Gabriel Funes: Din punctul meu de vedere, Big Bang-ul ramane cea mai buna explicatie stiitifica pe care o avem la acest moment privind originea Universului.

LOR: Dar Geneza vorbeste de Pamant, de animale, de barbat si femeie. Acest lucru exclude posibilitatea existentei altor lumi sau creaturi in Univers?
Funes: Dupa parerea mea, aceasta posibilitate exista. Astronomii considera ca Universul este format din 100 miliarde de galaxii, fiecare avand in componenta 100 milliarde de stele. Multe dintre acestea, aproape toate, pot avea si planete. Cum sa nu iei in considerare faptul ca viata se putea dezvolta si in alta parte. Exista o ramura a astornomiei, astrobiologia, care studiaza exact acest aspect si care a realizat progrese mari in ultimii ani. Prin examinarea spectrului luminii pe care o receptionam de la stele si planete, in curand vom putea determina elemente ale atmosferei lor - asa numitii biomarcari - si vom putea intelege daca exista conditii pentru nasterea si deszvoltarea vietii. In rest, teoretic pot exista forme de viata chiar si fara oxigen si hidrogen.

LOR: Ne referim deasemenea si la fiinte similare cu noi sau mai evoluate decat noi?
Funes: Este posibil. Pana in prezent nu avem dovezi. Dar intr-un Univers atat de mare aceasta ipoteza nu poate fi exclusa.

LOR: Si asta n-ar fi o problema pentru credinta noastra?
Funes: Nu cred asta. Asa cum pe Pamant exista o multitudine de creaturi, asa pot exista si alte fiinte, deasemenea inteligente, create de Dumnezeu. Acest lucru nu intra in contradictie cu credinta noastra, pentru ca nu putem pune limite libertatii creatoare a lui Dumnezeu. Asa cum Sf. Francis considera creaturile pamantene "frate" si "sora", de ce nu am putea vorbi deasemenea de un "frate extraterestru"? Ar fi doar parte a creatiei.
...

Am avut o supriza totala cand am citit interviul, pentru ca  Jose Gabriel Funes reprezinta vocea Vaticanului si cu siguranta nu ar putea avea asemena luari de pozitie, mediatizate chiar pe site-ul Vaticanului, fara acordul Papei Benedict.

Biserica Catolica este prima dintre bisericile/religiile majore care prin reprezentantii sai abordeaza in mod public acest subiect delicat, controversat si disconfortant, atat pentru cleric cat si pentru credinciosi. Dupa ce zilele trecute prezentam un interviu acordat de catre un preot catolic, parintele Balducci, in care acesta vorbeste foarte deschis despre problematica vietii extraterestre si faptul ca nu suntem singuri in Univers, acest material vine sa intareasca ipoteza ca Vaticanul se pregateste de multi ani pentru momentul in care existenta civilizatiilor extraterestre va deveni oficiala si nu vrea ca supriza momentului sa se transforme intr-un soc total in randurile credinciosilor. Probabil ca in prima faza se dezbate ideea intr-o nota mai retinuta, pentru a constientiza in randurile crediciosilor posibilitatea existentei civilizatiilor extraterestre, urmand ca in timp discutia sa fie mai prezenta.

14 comentarii:

amiralul spunea...

nimeni nu o sa recunoasca vreodata ca extraterestrii exista. biserica catolica intotdeauna a fost inclinata spre stiintele exacte si strategia asta a lor e bine gandita. vor sa-si pastreze "cotizantii" no matter what. daca maine apar extraterestrii ei vor avea o continuitate cu credinta catolica daca isi pregatesc cotizantii pt acest eveniment. daca au crezut ei in catolicism 2000 de ani cum sa nu creada si ca extraterestrii le sunt "frati"?

Taraboste spunea...

Oricum, este un pas inainte ... As fi tare curios sa vad raspunsurile reprezentantilor BOR la acele intrebari :D

DoarBaiaMare spunea...

Incet, incet incep toti sa recunoasca existenta lor..Numai e mult pana cand chir o sa ni-i prezinte...

floren spunea...

Semnificaţia principală a numelui „Benedict” este „binecuvântat“, fapt ce pare absolut inocent. Cu toate acestea, acest nume are o legătură profundă cu Ioan Botezătorul.Papa Benedict al XVI-lea se consideră pe sine însuşi antemergătorul Antihristului, tot aşa cum Ioan Botezătorul a fost antemergătorul lui Iisus Hristos.
Insa atentie! Noi trăim la capătul acestei perioade înspăimântătoare de triumf demonic în care "umanoizi" sinistri (noile întruchipări diavolesti) se arată la mii de oameni si pun stăpânire, prin aparitiile lor absurde, pe sufletele acelora de care harul lui Dumnezeu s-a îndepărtat.

Taraboste spunea...

Parca-l vad pe Obama:
My fellow Americans, my fellow humans of the world ... I have a great announcement to make: we are NOT alone in the Universe :D

Taraboste spunea...

Deci Papa ar fi in fapt chiar reprezentantul alienilor?

Anonim spunea...

Abia astept sa vad primul ozn cu crucifix!Si un pelerinaj la moaste pe alta planeta.:)Adica extrterestrii astia au acelasi dumnezeu cu noi? Si daca or fi cumva musulmani nu trebuie sa pornim o cruciada?Ingerii din iconitele lor or fi verzi?Pomelnice de morti or avea? doamne, ce de intrebari se nasc!:))

Taraboste spunea...

Nu-i asa?
Radem, glumim, dar reactia fanaticilor religiosi este o problema reala ... tot universul lor s-ar prabusi la intrarea extraterestrilor in peisaj.
Am citit mai demult inclusiv faptul ca Vticanul pregateste preoti catolice astronauti pentru a fi misionari pe alte planete :) Nu-i total exclus ...

Viola spunea...

Am vàzut la tv.o dezbatere pe tema Religie - Stiintà intre un prelat catolic si un laic.. Preotul a recunoscut cà biserica a pierdut multi ani "ràzboindu-se cu stiinta", cà a ràmas cu mult in urmà... Biserica, nu religia.... Sper cà a recunoscut de-adevàratelea, si nu pentru cà a vàzut si el cà nu prea mai apelàm la medierea lor(preotilor) in timpurile astea...
A abordat si tema relativitàtii, dar àsta e un alt argument...

Taraboste spunea...

Este putin ciudat ca bisericile (toate) au ramas incremenite in timp in privinta modului in care trateaza si dezvolta spiritualitatea in randul credinciosilor, in timp ce societatea a cunoscut o dezvoltare exponentiala in ultimele decenii.
Poate ca ritmul accelerat de dezvoltare si emancipare stiintifica este prea alert pentru ca biserica sa faca fata.
Oricum, este interesant sa vezi si un pic de deschidere din partea catolicilor ...

Adriana spunea...

Mie imi pare un om cu picioarele pe pamant... bravo lui.. mai rar asemenea idei realiste in sanul bisericesc..:)

Taraboste spunea...

Si eu am fost foarte surprins ca am citit interviul ... sa vedem ce ne mai rezerva viitorul apropiat.

voucher pcgarage spunea...

Exista o contradictie principala: "dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea lui". Nu cred ca este vreo aroganta mai mare decat sa ne inchipuim ca noi semanam cu dumnezeu :))

Fiinte crescute in alt mediu decat cel de pe pamant, fie ele si inteligente, ar putea arata diferit cu mult fata de orice ne-am putea noi imagina in acest moment.

Taraboste spunea...

Este o problema de perceptie si intelegere a acestei afirmatii.
Daca ne gandim ca toata materia este formata din particule de baza, combinate in diferite forme, atunci putem extrapola ca intreg universul are la baza aceste particole atomice si sub atomice.
Si din punct de vedere spiritual, energia care-l anima pe om este o particica din energia universala.
Luata adliteram, afirmatia "Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea lui" este o aberatie, dar daca filozofam putin pe marginea ei, putem avea interpretari care sa-i dea sens.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza