Intr-o societate inapoiata precum cea romaneasca, notiunea de a recicla este una abstracta pentru cei mai multi cetateni. Asta pentru ca nu exista o preocupare a autoritatilor de a constientiza in randul populatiei nevoia de a recicla, beneficiile procesului si impactul prezent si mai ales viitor al acestui demers. Informatiile pe aceasta tema sunt abiguie, neclare, cadrul legislativ precar, logistica pentru implementarea procesului de reciclare este aproape inexistenta, iar Romania si romanii au doar de pierdut de pe urma acestei degringolade institutionalizata.
.
.
Institutiile statului nu fac mai nimic pentru promovarea si inocularea nevoii de reciclare in gandirea romanilor, iar atunci cand totusi se mobilizeaza pentru o actiune in aceasta directie, lucrurile se fac cu jumatati de masura, doar pentru a se bifa atingerea problemei. Se impune reciclarea intregului sistem pentru a se trece de la vorbe si hartii la actiuni solide, pentru binele nostru si al copiilor nostri.
Fundatiile si alte organizatii non-profit care activeaza in domeniul reciclarii si protectiei mediului duc momentan greul acestei batalii pentru salvarea Romaniei si din pacate sunt coplesite de multitudinea si amploarea problemelor. Fara implicarea organizata si sustinuta a administratiei centrale si a celei locale, nu se pot obtine rezultate notabile. Se trag doar semnale de alarma!
Romania este codasa Uniunii Europene in materie de reciclare, 99% din volumul deseurilor luand calea gropilor de gunoi si doar 1% din fiind reciclat ... Trist, dar adevarat. Si nu avem nevoie de statistici sa vedem si sa intelegem aceasta realitate. La tot pasul intalnim in societate exemple negative care reflecta lipsa oricarei urme de cultura a reciclarii, a protejarii mediului. De la banalele hartii aruncate pe jos, pana la peturile care plutesc in voie pe ape de munte unde nu te-ai astepta sa le vezi, peste tot domneste nepasarea, lipsa de preocupare, lipsa de informatii, nesimtirea, atat din partea populatiei si a agentilor economici, dar mai ales din partea autoritatilor statului.
Pentru ca vrem nu vrem, statul este cel care trebuie sa creeze cadrul legal, logistic, informational si de control pentru ca protectia mediului si reciclarea deseurilor sa se transforme din simple vorbe in strategii guvernamentale, in masuri legislative, in organe de control si verificare a aplicarii lor.
In Romania se vorbeste despre reciclare dar nu se face aproape nimic:
+ Cadrul legislativ este defectuos (nici macar amarata aia de lege a picnicului n-au fost in stare s-o redacteze cum trebuie si dintr-o masura de protejare a mediului s-a transformat intr-o bataie de joc);
+ Logistica necesara pentru transpunerea in parctica a cadrului legislativ este sublima dar lipseste cu desavarsire;
+ Actiunile de control si sanctionare a celor care incalca legile privind protectia mediului sunt aleatorii si incidentale, nu o regula de care sa te temi;
+ Chiar si multe initiative pozitive se termina fara finalitatea scontata, fara a-si atinge obiectivul initial.
Sa va dau cateva exemple care ilustreaza plasarea sub nivelul marii a ceea ce inseamana protectia mediului si recicalarea in Romania:
1) In firma X s-a implementat colectarea selectiva a deseurilor, punandu-se la dispozitia angajatilor recipiente pentru trei tipuri de deseuri: hartie, plastic si resturi menajere (cele generate in mod uzual) ... dar:
+ Multi angajati nu au minimul bun simt de a fi atenti ce si unde arunca, amestecand deseurile;
+ Desi colectarea la nivelul firmei se face selectiv, preluarea deseurilor de catre firma de salubritate se face "la gramada" ??!!
2) Initiativa "extraordinara" a unor hipermarketuri de a instala automate pentru reciclarea peturilor sau a dozelor din metal. Suna promitator, insa oferta de 5 bani per element reciclat este o bataie de joc care nu motiveaza nici macar boschetarii sa adune si sa recicleze respectivele deseuri. In tarile unde protectia mediului conteaza se platesc sume de 5-10 ori mai mari.
3) Zilele trecute s-a redeschis primul Muzeu al Deseurilor din Europa ... Da, interesant. Si mai interesant este ca muzeul nu s-a deschis intr-o tara unde reciclarea cunoaste cote maxime, cum ar fi Belgia, Anglia, ci in Romania :) Adevarul este ca la cata mizerie si gunoaie sunt in tara asta, ar putea organiza muzeul in Casa Poporului si tot nu cred ca ar fi spatiu suficient pentru prezentarea varietatii de exponate. Chelului, tichie de margaritar ii lipseste. Cred ca aici a avut un cuvant greu de spus Marga, aka omul cu calorifer la cap.
4) Din septembrie, 2012 s-a interzis comercializarea becurilor cu filament (totusi la raft mai gasesti beuri de 40w) prin aplicarea directivei UE care promoveaza lampile ECO (de tip CFL). Trecand peste faptul ca aceste lampi "ECO" sunt extrem de periculoase, odata cu promovarea lor nu s-a pus la punct si un sistem de colectare a lampilor uzate in punctele de vanzare. Asa ca daca s-a busit o lampa ECO o arunci la gunoi, insa odata ajunsa la groapa (sau chiar din masina de gunoi) lampa este facuta tandari si mercurul din ea se imprastie in natura ... Foarte ECO si safe.
5) Aceeasi problema si cu bateriile. In foarte putine locuri gasesti puncte de colectare a bateriilor uzate. In general ajung la gunoi si acizii din ele se scurg in pamant ...
Si exemplele pot continua la nesfarsit ...
Raman la convingerea (trista) ca doar prin implicarea statului se pot face pasi reali in directia protejarii mediului si a reciclarii, pasi pe care statul nu are capacitatea de a-i parcurge in viitorul apropiat. Sper ca tutusi atunci cand in sfarsit vor exista dorinta, vointa si putinta rezolvarii problemei deseurilor si a protectiei mediului sa nu fie prea tarziu. Sper ca Romania sa nu se afle intr-un proces ireversibil de degradare si distrugere a naturii, pentru ca asta ehcivaleaza pe termen lung cu autodistrugerea.
Oare vom ajunge sa avem si in Romania o reciclare selectiva reala, in cursul vietii noastre?
34 de comentarii:
Uite, la noi un oras, se incearca asa ceva. S-au montat in mai multe locuri tomberoane pentru plastic, hartie, sticla etc. Partea draguta abia acum vine: sunt sistematic vandalizate de catre tigani (Da, spuns tigani si nu romi!), care, dupa ce le golesc, le mai si lasa vraiste, cu gunoaie imprastiate pe langa ele. Pentru asta chiar nu stiu ce sa mai facem, pentru ca nu poti pune cate un gardian langa fiecare tomberon...
Vina este in cea mai mare parte a tiganilor, insa cred ca este si o problema de strategie ... Intr-o tara cu un grad apasator de mare al saraciei, este de asteptat ca acest comportament sa apara.
Solutia ar fi ca pentru inceput, acest tip de tomberoane sa fie amplasate in crutile unor institutii care beneficiaza de paza, pentru ca altfel efectul lor este diametral opus, exact cum l-ai prezentat.
auzi, app de lampile eco :))am cumparat si eu becuri de-alea idioate si mi s-au ars toate 4 in 3 zile... chiar ca sunt eco =)) sunt facute sa functioneze cat mai putin timp sa salveze mediul inconjurator =))
Bateriile se colecteaza la supermarketuri, cel putin la noi in oras...
Stiu ca-s periculoase (daca ai rabdare sa citesti articolul la care am facut trimitere te ingrozesti), dar stiu si ca sunt ceva mai fiabile fata de becurile cu filament ... cine stie ce chinezisme ai cumparat :D
In Bucuresti stiu ca se colecteaza la Ikea ... dar in supermarketurile pe care le frecventez n-am vazut puncte de colectare ... desi probabil ca vand cantitatile cele mai mari ...
E nasol ca in majoritatea oraselor din tara sunt foarte, dar foarte putine tomberoane din astea separate. Si chiar daca sunt.. firma de salubritate vine si le ia la gramada. Mai trebuie vreo 10 ani...
Se cam pun boii inaintea carului si se-arunca banii pe fereastra. Problema amplasarii lor este de bun simt si cred ca se puteau gandi inainte de a le da "drumul" in strada ca n-au viata lunga produsele reciclate daca-s lasate la voia intamplarii ...
Iar faptul ca dupa ce cu chiu cu vai se recicleaza selectiv pe ici pe colo, vine apoi nea Vasile cu gunoiera si le baga la gramada mi se pare criminal ... bomboana de pe coliva ...
Prin Madrid sunt containere din astea la fiecare bloc. Albastre, galbene si verzi.
mda, e mare pàcat, avem o tarà asa frumoasà! am vàzut si eu persoane care nu-si stràng masa dupà picnic, lasà vraiste, nici nu-mi vine sà mà uit la ei! Plasticul àsta làsat asa in naturà, nu se mai recicleazà niciodatà! eu, la tarà le dàdeam foc, sau le duceam la tiganii care le colectau. Hai cà statul e asa cum e, da' multi dintre noi suntem puturosi, eh?!
Si banuiesc ca nici nu vine Vasile al nostru cu gunoiera sa le bage la gramada :D
Asa este, suntem foarte puturosi si nesimtiti ...
Si aici ar trebui sa intervina rolul lu' statu palma barba cot, care ar trebuie sa te traga de guler ...
"Georgele tata, 1000 de lei amenda ca n-ai strans dupa tine, Vasilica, 2000 de lei amenda ca te-am prins a doua ora cum arunci sacul de gunoi in balariile de la marginea drumului", etc.
Omul, mai ales ala nesimtit si puturos, este un animal mai animal decat alea din padure. Daca nu pui biciul pe el n-o sa faca in veci ce trebuie.
Pe langa faptul ca sunt vandalizate, tomberoanele alea sunt egale cu zero, pentru ca nu sunt colectate selectiv. Cele trei tomberoane se golesc in aveeasi masina de gunoi. Am vazut la mine in Craiova.
Suntem foarte puturosi si nesimtiti, dar si prost-educati in acest sens... Iar chestia cu amenda nu stiu cat ar putea fi de viabila... sa ne gandim, nu au bani si le dam amenzi, ce rezolvam?
Se transforma in munca in folosul comuniatii, sub supravegherea jandarmilor ... la colectat deseurile din natura de ex.
Eu raman la obsesia mea, ca fara forta nu poti face nimic. Nici in Romania si nici aiurea. Daca maine sunt abolite toate legile in Germania doar nu crezi ca lucrurile vor ramane la fel de ordonate si la locul lor ...?
Eu nu zic ca forta este unica, singura, cea mai buna solutie. Normal ca trebuie informare, educare, formare, consiliere ... dar pana la Dumnezeu te mananca toti sfintii ... Asa ca trebuie actioant pe planuri multiple.
Pana la urma Romania are legi ... proaste, bune, cum or fi ele, dar sunt. Marea problema este neaplicarea lor.
Et voila ma cherie ...
De ce dracu' au mai pus containere daca nu le aduna selectiv ...?
Pentru ca a mai luat cine trebuie un contract frumos din livrarea containerelor. Ce daca nu avem restul lantului ... Astai Romania in care traim si este un exemplu care ilustreaza modul in care este administrata tara per ansamblu ...
erau chinezesti intr-adevar... le-am luat de la un magazin cu 3.9 ron bucata =))
Nu. Chiar am vazut cand incarcau gunoiul si le pun separat. In aceeasi masina, dar e compartimentata.
Busted :D
Mai bine c-ai scapat de ele.
Daca vrei ceva sanatos ia de-alea cu LED.
Sunt scumpe dar merita din toate punctele de vedere (consum, sanatate, impact asupra mediului, fiabilitate, etc).
Bravo lor ...
Si in orasul meu au amplasat, alaturi de vechile ghene de gunoi, tomberoane unde se poate colecta selectiv. Sunt tinute in niste tarcuri incuiate, au o micuta deschidere pe unde poti baga hartia, plasticul sau sticla, dar tot vad zilnic tigani care incearca sa scoata bidoane de acolo.
In primul rand multi sunt nesimtiti si efectiv nu sunt in stare sa pastreze curatenia, sa arunce gunoaiele unde trebuie...
Si da, desi gunoaiele sunt pe categorii, in masina de gunoi tot amestecate ajung.
Asa ca.. nu soar statul e de vina.. si populatie... lispsa de educatie isi spune cuvantul.
Sunt destul de perseverenti conationalii ... dar oricum, cel putin ai vostri s-au gandit si la elementele perturbatoare.
Si cine sa-i educe, mei ...?
Romania inca mai foloseste gropi de gunoi pe scara larga, neexistand nici macar o fabrica de ardere a deseurilor netriabile... De cate ori vin in tara, ma doare sa sufletul sa arunc totul de-a valma la gunoi. Asta e...
Am scris foarte de curand despre reciclare si este un subiect pe care l-am dezbatut pe lung si lat cand am lucrat pentru o campanie de reciclare acum vreo 4-5 ani. Situatia nu s-a schimbat in bine. ba, din contra, dezinteresul oamenilor preocupati cu... supravietuirea e chiar mai mare.
@belgianca,@dana: la fel de mare este si dezinteresul statului, care face minimul necesar pentru evitarea (pe cat posibil) a penalizarilor din partea UE pe fondul nerespectarii obligatiilor asumate in privinta reciclarii. Daca nu existau aceste obligatii cu siguranta nu se facea nimic.
Si totusi, se pot face bani frumosi si din reciclare, dar probabil ca baronii lor au surse mai bune si nu se mai incurca si cu gunoaiele ...
Bine ma, ce informare trebuie ? Poi omul nu stie ca nu trebuie sa-si arunce resturile pe unde-apuca? E la mintea cocosului ca nu-i bine sa-ti arunci sticla de Noroc in balta. Trebuie bun-simt civic. Ia incearca sa-i atragi atentia unuia pe strada cand isi arunca ambalajele pe jos. Imediat te ia la incins...
Informare cu ciomagul pe spinare :)
Si la noi in oras se incearca asa ceva...momentan vad ca functioneaza..si bine ca nu mai vedem hartii, sticle..sau mai stiu eu ce gunoaie insirate prin oras...:)
unde stateam eu erau 4 blocuri care trebuiau sa isi duca gunoiul la 6 sau 8 habe puse in linie.
Aveam parca organic, plastic, sticla, dar din moment ce habele erau puse in linie, toata lumea arunca gunoiul in haba 1 care era cea mai aproape.
Pentru ca auzi de problemele de mediu doar prin documentare TV. Multi nici nu au habar de declinul naturii in fata omului modern, de impactul omului asupra mediului si de impactul potential al actiunilor de reciclare asupra viitorului nostru, al tuturor.
Trist dar adevărat ... exact cum ai spus şi tu. Din păcate nu cred că se vor schimba multe în curând. Putem spera ....speranţa moare ultima ...păcat că moare în chinuri.
Am citit câteva din articolele tale si te felicit! Aş dori să-ţi lansez o invitaţie de promovare a turismului românesc în blogosferă (măcar noi să încercăm dacă alţii nu vor/pot): http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-impreuna-putem-promova-frumusetile-romaniei
Ce ai in vedere pe tema promovarii?
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza