marți, 20 noiembrie 2012

La volan (13): masini de scoala in trafic

De un an de zile de cand s-a mutat sediul firmei a trebuit sa-mi schimb si eu traseul acasa-serviciu-acasa. Si nu stiu cum am avut ghinionul asta, dar traseul cel mai bun ca timp si densitate a traficului este si cel mai frecventat de catre masinile de scoala.
.

Inteleg ca trebuie tolerate, ca trebuie atentie si rabdare cu viitorii parteneri de injuraturi, dar totusi, ce nu inteleg este de ce trebuie "eliberati" in trafic la ore de varf? Cand valurile de masini inunda strazile intre 07.30 si 09.30 dimineata, la fel o fac si masinile de scoala si istoria se repeta si la ceas de seara ...

Chiar nu pot deprinde aptitudinile necesare intr-un trafic ceva mai relaxat, dupa ora 09.30? Pentru ca inevitabilul se produce in fiecare zi ... se deplaseaza incet, moare motorul la semafor, pleaca cu intarziere de pe loc, ba se mai si panicheaza cate unul sau una cand se vede in mijlocul intersectiei, cu masini din toate directiile si nu mai stie ce sa faca. Si bineinteles ca reactiile nu intarzie sa apara, traduse in claxoane si injuraturi din partea soferilor grabiti sa ajunga la destinatie.

Doar cateva dintre masinile de scoala cu care m-am intersectat in dimineata asta ...

Poate cei de la DRPCIV vor lua intr-un final decizia de a limita accesul masinilor de scoala in trafic la ore de varf, pentru ca toti cei implicati au de suferit: si cursantii, si ceilalti soferi si organele de politie care trebuie sa desteleneasca traficul.

O luare de pozitie ar trebui sa aibe si firmele care furnizeaza serviciile de scolarizare viitorilor soferi, pentru ca si instructorii se confrunta cu situatii foarte dificile din cauza evidentei crispari pe care majoritatea invataceilor o resimt cand intra in jugla vizibila din spatele covrigului.

Si poate n-ar strica sa se puna mai mult accent in prima faza pe componenta teoretica, pentru ca atunci cand incepatorul intra in trafic sa aibe totusi o baza solida privind regulile de circulatie si conduita pe care trebuie s-o adopte in diferite situatii. Scoala de soferi Permis de Conducere pune de exemplu la dispozitia cursantilor sai dar si a oricaror persoane interesate, prin intermediul site-ului propriu, chestionare auto cu seturi de intrebari si raspunsuri privind regulile de circulatia.

Ar fi utila restrictionarea prezentei in trafic a masinilor de scoala la ore de varf?

17 comentarii:

dB spunea...

Eu ma gandesc asa: oamenii vor obine carnetul si vor sofa si cu siguranta vor da de traficul nebun de la orele de varf!! Si se vor panica si nu va fi nimeni langa ei sa ii scoata! Asa macar, in timpul scolii, cu instructorul langa ei, vor avea idee la ce sa se astepte. Deci, nu, nu cred ca ar fi utila restrictionarea. Cel mult limitarea. Sa zicem ca din cele 20 de ore, vreo cateva sa se faca obligatoriu in orele de varf.

Taraboste spunea...

M-am gandit si la perspectiva asta, dar cel putin in Bucuresti, traficul este suficient de incalcit si dificil pe tot parcursul zilei. Iar la orele de varf intersectiile devin un cosmar ... intr-un asemenea peisaj o masina de scola este ultimul lucru pe care-ti doresti sa-l vezi ...
Sunt sigur ca invataceii pot deprinde arta sofatului si daca sunt evitate orele de varf ...

Claudiu spunea...

Nu cred ca o restrictie ar fi de ajutor. Lasa-i sa stie in ce se baga. Ar trebui insa ca instructorii sa nu-i duca prin intersectii aglomerate decat atunci cand considera ca elevii sunt pregatiti. nu de la primele 2-3 ore de conducere.

Taraboste spunea...

OK, ok ... se pare ca-s singurul care se incrunta cand ii vede-n peisaj :)

DoarBaiaMare spunea...

Trebuie sa fim mai intelegatori si noi, insa ai dreptate, ar putea sa intre la condus dupa ora 9 juma...

Taraboste spunea...

Fotografiile sunt toate facute ieri, pe drumul spre serviciu si nu cred ca am surprins jumatate dintre masinile de scoala. In a treia era un adevarat zid la semafor format din 3-4 scolarei ... Pacat ca am trecut in viteza si nu se vede prea bine situatia.
Pe mine cel putin ma agaseaza la orele alea ...

vienela spunea...

Si strada pe care locuieste mama mea este tranzitata de toate masinile de scoala din oras. Este o straduta ingusta, cu doua sensuri, cu masini parcate pe ambele trotuare... Abia se circula de la un capat la celalalt.

Taraboste spunea...

Parca ai descris aleea pe care locuiesc eu :D

Anonim spunea...

Si eu particip la campania asta...
Totusi despre orele la care ies pe traseu, sunt toata ziua!! la mine in oras cand ti-e lumea mai draga vezi " scoala" :))
Dar sunt si ei mici, trebe tolerati :)

Taraboste spunea...

Mda ... normal ca si-n seara asta in drum spre casa m-am intersectat cu ei ... intr-un fel a inceput sa-i vanez pentru schimbat banda in situatii mai "inghesuite". Stiu sigur ca pana porneste scoala de pe loc au timp sa intre in fata zece masini.

Razvan spunea...

Eu sunt de parere ca n-ar trebui sa existe restrictii pentru masinile de scoala...acelasi scenariu cu muritul motorului la semofor si mersul incet poate avea loc si dupa ce elevul isi ia carnetul si incepe sa conduca...tot timpul o sa fie soferi neexperimentati care vor crea probleme in trafic.

Oricum in Bucuresti, cu sau fara masinile de scoala, traficul e un dezastru si asta nu se va schimba curand. In Brasov, dupa ce a facut primaria 1000 de sensuri giratorii, care la inceput pareau inutile, nu mai exista intersectie unde sa stai minute in sir....


service auto spunea...

de sa nu existe restrictii? ei pot incurca circulatia foarte mult. au tot timpul din lume, dupa ce invata sa conduca sa intre si in oras...

inchirieri auto otopeni spunea...

ar fi utila,da! necesara? nu stiu exact, sunt multe altele mai importante. una ar fi sa nu se mai dea permise pe spaga. cred ca asa s-ar mai fluidiza traficul.

anvelope vara spunea...

e o idee foarte buna

scoala de soferi spunea...

Da, pot spune ca sunt si eu de acord cu acest articol. La fel de bine pot invata sa conduca si in alte intervale orare, chiar este inutil sa incurce traficul la orele de varf.

scoala de soferi brasov spunea...

Cumva trebuie sa se reglementeze circulatia pentru masinile de scoala.

anvelope spunea...

si eu sunt de acord.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza