joi, 15 noiembrie 2012

Alimente nocive (1): crenvursti (cremvursti)

Fiind primul "episod" pe aceasta tema, voi incepe cu un preambul, inainte de a ataca problema crenvurstilor :)

Sunt preocupat de problema alimentatiei si de-a dreptul ingrozit de perspectiva artificializarii alimentelor pe care le consumam cu fiecare an care trece. Si din punctul asta de vedere globalizarea se manifesta acut, determinand scaderea calitatii alimentelor pentru masa amorfa a consumatorilor, din multiple cauze:
+ Cresterea continua a populatiei planetei;
+ Scaderea volumului de resurse alimentare;
+ Criza economica prin care trece omenirea;
+ Dorinta de control asupra alimentatiei populatiei;
+ Dorinta de imbogatire a unora, etc.


Toate acestea afecteaza direct calitatea alimentelor disponibile pe piata, imping producatorii sa dezvolte retete cat mai ieftine, cat mai simple si vandabile, pentru a satisface nevoia si bugetul populatiei, cu aplicarea unor costuri minime de productie si maximizarea profitului. Producatorii au o libertate aproape totala de actiune, din cauza vidului legislativ si de autoritate privind reglementarea activitatii lor. Etichetarea produselor este o gluma proasta, lasata la latitudinea fiecarui producator, cu inexistenta controalelor si a sanctiunilor. Iar respectarea retetelor asumate pe etichete se face dupa liberul arbitru al fiecarui procesator.

Din pacate pentru noi, consumatorii, singura cale de a controla produsele folosite in alimentatie este de a utiliza elemente brute, neprocesate, pentru a preapara propriile noastre alimente pentru consum. In felul asta evitam alimentele procesate si supra-procesate din comert, care inglobeaza elemente nocive corpului uman si mai ales necunoscute consumatorului ...

Chiar si asa, nu avem un control total, pentru ca nu avem certitudinea calitatii materiilor prime pe care le folosim: legume, fructe, carne, cereale, etc. Dar sa nu devin de-a dreptul paranoic :)

Bun ... si acum sa trecem la analiza alimentelor "bomba", care detoneaza elemente devastatoare pentru organism in cazul consumului. Voi incepe cu binecunoscutii si popularii ...

Crenvurstii (cremvurstii)

Un "aliment" (mai corect spus o otrava) atat de comun, banal, la indemana si mai ales atat de gustos :) Pentru ca una dintre "calitatile" alimentelor periculoase este aceea ca sunt foarte gustoase, printr-o combinatie reusita de E-uri si alte substante.


Dar ce sunt crenvurstii? Un amestec de resturi animale, tocate, malaxate si asezonate cu multa sare, stabilizatori, amelioratori, potentatori, coloranti, si alte substante care sa dea consistenta si gustul mult dorit al crenvustiului. In mod tipic si exemplificativ, reteta de crenvursti contine:
+ Oase;
+ Daca vorbim de crenvusti de pasare (care sunt mai sanatosi :D): pene, ciocuri;
+ Grasime;
+ Pielita;
+ Tendoane;
+ Sare iodata;
+ Stabilizatori precum: polifosfati E 452, dextroza;
+ Aditivi alimentari;
+ Potentiator de aroma: glutamat monosodic E 621;
+ Conservant: nitrit de sodiu E 250;
+ Saramura;
+ Carne ?!?: daca totusi exista carne este reprezentata in general de resturile ramase pe oase, sau in cazul celor "bogati" in carne, aceasta este obtinuta prin procesare mecanica, adica animalutul este bagat cu totul la tocator pentru a se obtine mult visata pasta.

Nu-i asa ca ti-am facut pofta?

Stiu ca e greu sa te abtii, si mie mi-e foarte greu ... dar poate data viitoare te vei gandi de doua ori inainte de a cumpara un pachet de crenvursti. Si nu uita ca ce scrie pe eticheta nu este neaparat corect, complet si adevarat!

Tu cand ai mancat ultima oara crenvursti?

12 comentarii:

amiralul spunea...

auzi, in legatura cu

+ Cresterea continua a populatiei planetei; dar cica suma inteligentei e constanta...

asta cum o explici? =))

Anonim spunea...

Crenvusti e rai, da' hot dogii e buni, ca e americani!:)Si pateul e din ce in ce mai bun, numai praf de shamota in el, nici pisica nu vrea sa manance.Dar romanul e rezistent, stinge E-urile cu tzuica!

Taraboste spunea...

Poi da ... n-ai auzit ultimele stiri pe tema asta? Inteligenta oamenilor inregistreaza un declin din cauza tehnologiei care inlocuieste o mare parte din efortul intelectual ...
Se leaga :)

Taraboste spunea...

E bine ca are cu ce le stinge :)

Viola spunea...

Da, acum africanii si asiaticii sunt in revolutie, isi tin màncarea pentru ei, n-o mai dau pe 2 centi la altii ....
Pànà mai acum ceva timp tàranii isi doreau viata la oras crezànd cà fac mare brànzà...insà acum, ferice de cine are un petec de pàmànt la tarà, are timp sà gràdinàreascà, sà creascà oràtànii si mai are si-un bunic/à ca sà aibà grijà de toate, eh?!!

Adriana spunea...

Deci... m-ai speriat :|

Taraboste spunea...

Da ... pe timpul comunistilor era bine la tara ca te puteai autogospodari si nu-ti lipseau prea multe produse animale, care mai erau obtinute si prin metode traditionale, sanatoase.
Acum se intoarce roata, cum spuneai si tu ... Singura varianta sigura este sa-ti obtii singur cele necesare.

Taraboste spunea...

Si de-ar fi numai crenvustii problema ... :)

Anonim spunea...

AM O DILEMA!DE CE AUTORITATILE CARE SE OCUPA DE SANATATE IN TZARA ASTA PERMIT COMERCIALIZAREA LOR?SCUZATI-MI NAIVITATEA!:(

TARABOSTE,PERMITE-MI O MICA CORECTURA.CONFORM DOOM,FORMA CORECTA A CUVANTULUI ESTE "CRENVURST"(CU R)!Merci!Fara suparare!O.K.?;)

Taraboste spunea...

Multumesc pentru corectura si-mi cer scuze pentru scapare :)
Problema ridicata de tine este reala, dar mult mai grava.
Nu doar ca astfel de otravuri nu sunt interzise (lucru totusi complicat), dar autoritatile nu fac un minim de efort pentru a monitoriza producatorii in doua directii:
1) Etichetarea corecta: pe eticheta trebuie sa apara toate elementele din care este format produsul final, inclusiv toata gama de E-uri si alte substante la fel de "benefice";
2) Respectarea retei pentru care au aprobare sa produca si sa comercializeze respectivele produse.

Marea majoritate a producatorilor, si nu doar de mezeluri, ci si de branzeturi, produse de panificatie si altele, nu respecta aceste doau aspecte vitale in producerea si etichetarea marfii.

Ce fac autoritatile romane echivaleaza cu un genocid, din cauza prostiei, coruptiei si incompotentei.

Unknown spunea...

Singurul motiv/cauza este ultimul:
"Dorinta de imbogatire a unora"
Nu e altul.

Taraboste spunea...

Pe banii si sanatatea noastra, a celor multi si neinformati ...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza