miercuri, 10 octombrie 2012

SUA, pierde peste 4 miliarde dolari in Irak

Stirea ca Rusia a devenit al doilea furnizor de armament pentru Irak, dupa SUA care detine prima pozitie, chiar m-a mirat. Putin a reusit sa le ia de sub nas americanilor o buna parte din piata de armament irakiana, prin semnarea intre Rusia si Irak a unui acord de furnizare de armament rusesc in valoare de 4.2 miliarde dolari, dupa mai multe luni de negocieri derulate la jumatatea acestui an.

Rusia va livra Irakului 30 elicoptere de atac Mi-28

Se speculeaza ca acordul semnat intre primul ministru rus, Dmitry Medvedev si omologul sau Nouri Maliki, prevede livrarea printre altele a 30 elicoptere de atac Mi-28 si 42 sisteme de rachete sol-aer tip Pantsir-S1. Se negociaza extinderea acordului pentru livrarea catre armata irakiana si a unui lot de supersonice MIG-29.

Contractul prevede livrarea a 42 sisteme de rachete Pantsir-S1

Reorientarea Irakului catre Rusia pentru achizitiile de armament reprezinta o lovitura grea pentru americani, poate nu atat financiar, desi suma de 4 miliarde dolari nu este de neglijat, cat politic si strategic, accentuandu-se ralitatea faptului ca SUA a pierdut controlul detinut pana acum asupra Irakului.

7 comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Rasturnare de situatie total asteptata...:)

Adriana spunea...

Da... era de asteptat...:|

toby spunea...

imi amintesc surprizele alea de la guma turceasca cu tancuri si rachete :))

Taraboste spunea...

@Baia Mare,@Adriana: dupa ce i-au calarit pe irakieni atatia ani, le-au cam taiat arabii macaroana. E de mirare ca au rezistat atat de mult timp.

Taraboste spunea...

Da ... aveam o colectie intreaga. Totusi alea cu tehnica militara erau mai rare. Fotbalistii si masinile erau la putere. Ce-or mai colecta copii de astazi ... like-uri la contul de facebook :D

Unknown spunea...

Tot despre arme fiind vorba...nu stiu cu ce m-ar incalzi ca le iau de la rusi in loc sa le mai ia de la americani...

Taraboste spunea...

Pe tine poate ca nu, dar americanilor le cam arde buza. Iar indirect e posibil sa ne influenteze si pe noi. Parca prefer sa-si dezvolte industria de armamanet americanii, nu rusii ...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza