vineri, 19 octombrie 2012

Curiosity, primele analize chimice pe Marte

In urma cu doua zile, roverul Curiosity a facut un nou pas inainte in misiunea sa de 2 ani pe planeta Marte, reustind prima analiza chimica a unor probe de sol martian, prin "ingerarea" lor cu ajutorul instrumentului de analiza chimica si minraleologica (CheMin). Au fost luate trei probe de sol cu ajutorul loptelei bratului robotizat al roverului in decursul saptamanii cat roverul a stationat in zona numita Rocknest.

Tavita roverului pe care au fost depuse probe de sol

Instrumentul CheMin este capabil sa realizeze o analiza mult mai detaliata si precisa a structurii minerale si chimice a particulelor de sol, utilizand difractia razelor X. Inca nu au fost puse la dispozitie informatii privind rezultatele acestor analize.

Urmele celor trei prelevari de sol martian

Mars Science Laboratory se afla in cea de-a 75 zi a misiunii pe planeta Marte, fara a intampina probleme grave, constituindu-se in cea mai ampla explorare a solului martian de pana acum. Misiunea are o importanta deosebita, datele culese fiind utilizate pentru pregatirea primei misiuni cu echipaj uman care sa exploreze planeta Marte, misiune pe care NASA estimeaza ca o va lansa in 2030.

Sursa: www.nasa.gov

4 comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Ne apropiem cu pasi repezi de cucerire :)

Taraboste spunea...

Sa vedem daca reuseste NASA sa puna la punct tehnologia necesara, nu atat in privinta propulsiei, cat pentru calatoria in conditii de siguranta si pentru reintoarcerea cu bine pe Terra.

Adriana spunea...

Eu astept rezultatele....

Taraboste spunea...

Testelor de "laborator" pe care le-a facut Curiosity sau ale amartizarii unui echipaj uman?

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza