luni, 17 septembrie 2012

In asteptarea razboiului: flota militara masiva comasata in Golful Persic

Tensiunile Israel - Iran sunt in continua crestere, iar mai nou, tarile din Nordul Africii si Orientul Mijlociu sunt cutremurate de valul protestelor anti-americane. Pe fondul acestui tablou intunecat, tarile occidentale au comasat o flota militara masiva in Golful Persic, o armada de nave de razboi care sa preintampine blocarea tranzitului naval comercial, in special traficul zilnic de 18 milioane de barili de petrol (35% din traficul petrolier maritim).

Nave participante la exercitiul militar din Golful Persic (foto: http://rt.com)

Portavioane, distrugatoare, submarine si alte nave suport din 25 de tari sunt pozitionate strategic in apele golfului, in special pentru a proteja stramtoarea Hormuz, poarta de tranzit a petrolului si una dintre cele mai congestionate cai navigabile din lume, cu o largime de numai 21 de mile, care daca ar fi blogata ar genera probleme grave economiilor Europene, SUA si Japonia, economii care depind extrem de mult de petrolul si gazele care tranziteaza Golful Persic.

Oficial navele de razboi sunt comasate pentru a participa la exercitiile militare navale care se desfasoara in fiecare an si la care participa SUA, Franta, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si alte tari, flota rezultata fiind insa cea mai mare care a luat parte la aceste aplicatii pana in prezent.

Structura armadei se bazeaza pe o varietate de nave de razboi, cele mai importante apartinand SUA si UK:
+ SUA: portavioane americane clasa US Nimitz;
+ SUA: vase de razboi suport pentru portavioane: crucisatoare, distrugatoare, fregate, nave de asalt;
+ SUA: trupe americane numarand mii de marinari si trupe speciale;
+ UK: HMS Diamond, un distrugator de 1 Mld Euro si cea mai puternica nava a marinei engleze;
+ UK: patru distrugatoare de mine;
+ UK: vasul pentru logistica Royal Fleet Auxiliary Cardigan Bay.
Acestea sunt nave care au fost date publicitatii, participand si alte nave care nu au fost declarate.

Scopul exercitiului militar este de a testa o actiune conjugata in cazul unui conflict in zona, simulandu-se distrugerea unor avioane si nave Iranien si a bateriilor de rachete instalate pe coasta. Desi Iranul nu are o forta navala foarte puternica si avansata tehnologic, poate provoca pagube insemnate prin utilizarea unor mini-submarine, nave rapide de atac, mine si baterii anti-nava instalate pe coasta.

Ca raspuns la aceasta etalare a capacitatii militare occidentale, Iranul a anuntat manevre ample in apele golfului pentru luna viitoare, pentru a artata ca este capabil sa-si apere instalatiile nucleare, in special impotriva unor lovituri aeriene, anuntandu-se cel mai mare exercitiu militar din istoria Iranului.

Pe timpul manevrelor navale Iraniene se va derula in Marea Mediterana un exercitiu naval gestionat de British Response Task Forces Group, care implica manevre ale unor portavioane britanice si franceze.

Toate aceste miscari militare vin pe fondul speculatiilor ca Israelul va lansa un atac impotriva Iranului pentru a distruge capabilitatile nucleare de care dispune aceasta tara, un atac care se estimeaza ca va avea loc pana la data alegerilor din SUA. Temerile sunt indreptatite daca sunt analizate actiunile si declaratiile liderilor israelieni, care cer insistent SUA sa declanseze un conflict impotriva Iranului, Netanyahu declarand ca Israel nu are de ce sa mai astept un astfel de pas.

Presiunea Israelului se datoreaza faptului ca Iran a avansat foarte mult in programul sau de dezvoltare nucleara, estimandu-se ca cel tarziu in 2014 va putea produce primele bombe nucleare.

Asa ca miscarile de trupe americane generate de conflictele si protestele anti-americane din tarile musulmane nu au fost decat varful icebergului, fiind vizibila acum o parte din masa enorma a masinarii militare care se pregateste de razboi.

Vom vedea ce ne rezerva viitorul. Chiar daca speculatiile sunt doar partial adevarate, luna viitoare se anunta  un razboi de amploare in Orientul Mijlociu, care va putea degenera usor intr-o conflagratie mondiala.

Sursa: www.telegraph.co.uk


3 comentarii:

ion spunea...

Israelul se bate cu toată lumea. Au tehnică bună ce-i drept..

Taraboste spunea...

Situatia a fost intotdeauna imputita in zona. As vrea sa aflu secretul Siriei care inca nu este atacata pentru a pune capat genocidului.

Faianta Timisoara spunea...

@ion, nu conteaza ca au tehnica, asta nu-i indreptateste sa faca scandal.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza