luni, 10 septembrie 2012

De ce mancam fast food?

Oare dependenta de fast food este la fel de mare ca cea de fumat? La fumatori ma distreaza replica standard: eu ma pot lasa de fumat, dar nu vreau; de ce m-as lasa? Majoritatea fumatorilor nu vrea sa recunoasca dependenta creata si faptul ca este aproape imposibil sa se mai lase de tutun, desi cunosc prea bine efectele negative ale acestuia. Am mai scris pe tema asta si clipul din acel post mi se pare ucigator.
 Binefacatoarea alimentatie fast-food

Dar sa revenim la oile noastre. Fast food. Doua cuvinte care din start denota nocivitate. O masa consumata pe fuga este profund nesanatoasa. Dar pe langa aceasta trasatura, meniurile fast food includ numai "bunatati", care-ti "ajuta" organismul sa treaca mai usor prin greutatile fiecarei zile:

+ Cartofi prajiti: pe langa compozitia dubioasa (o pasta sub forma de cartofi), sunt prajiti dupa multe alte transe, imbibati cu ulei si cu nelipsita sare;
+ Chifle: paine alba rafinata cat incape, cu zahar din plin, pentru a da acel gust irezistibil;
+ Chiftelute: amestecuri dubioase de carne, prajite in ulei;
+ Combinatia letala de tip "burger" (hamburger, cheeseburger, etc): o bomba calorica si de substante nesanatoase lansata in stomacul consumatorilor;
+ Preparate din pui pane: mai corect spus "animalul X" pane, ca numai pui de pui nu este carnea respectiva, hormonata, antibiotizata, etc;
+ Sosuri si maioneze diverse: chimicale sub o anumita denumire;
+ Bauturi dulci carbogazoase: bomboana de pe coliva as putea spune; dupa ce lansam atacul sustinut prin consumul primelor repere, stingem totul cu un pahar mare de cola.

Toate cele de mai sus, si multe altele pe care nu le-am mai mentionat dar pe care sunt sigur ca le stiti prea bine, se reunesc sub numele generic de "fast food". Foarte multa lume populeaza aceste "restaurante", desi este constienta de efectele dezastruoase asupra sanatatii. De ce oare? Pentru ca acest timp de alimente creeaza o dependenta puternica, devenind irezistibile consumatorilor. Si nu doar anumite produse in sine ci chiar combinatii. Un hamburger, o aripioara picanta, nu au acelasi farmec fara un pahar de cola alaturi.

Iar finalul apoteotic al unei astfel de mese este o senzatie de greata la sfarsit, o senzatie care te determina sa-ti spui ca nu va mai exista o "data viitoare" pentru o astfel de masa... Si totusi, revii. Comanzi si maine, ai acelasi regret, dar dependenta-si spune cuvantul si nu mai poti iesi din joc.

Eu am reusit sa raresc foarte mult consumul de fast-food, la mai putin de o masa pe saptamana si sper sa-l elimin complet. Tu de ce consumi fast food?

_________________
Deasemenea de interes,  Riscurile utilizarii lampilor eco: cancer, boli de piele, poluare, etc.

12 comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Cand lucram in Londra, 8 luni zi de zi am mancat zilnic fast food...Si m-am ingrasat exagerat, peste 12 kg....Cu greu am scapat de ele...

Taraboste spunea...

Da... tot pentru a scapa din kilogramele in plus am rarit si eu vizitele la fast food. Uneori ma gandesc ca este mai bine sa ai ceva probleme cu kilogramele, pentru ca esti mai atent la ce mananci. Daca poti ingurgita orice fara a se pune un gram pe tine, nu-ti mai pasa de calitatea alimentelor. Asa ca tot raul spre bine :D

ion spunea...

faza e că lumea ştie despre nocivitatea produselor, dar dacă-s bune, ce să-i faci? la fel e şi la cola.
î: cât rău poate să-mi facă încă o sticlă?
r: ei bine, destul! :))

Taraboste spunea...

De-asta am facut si eu paralela cu fumatul. Desi nu este o dependenta egala, totusi este periculoasa. Daca intri pe linkul de la inceputul articolului, o sa vezi filmuletul despre dependenta de tutun. Cred ca se aplica si la fast food.
Si nu stiu cum draq se face ca daca nu torni un pahar de cola peste rahaturile alea, parca ai mancat de pomana :))

ion spunea...

într-adevăr, tare de tot clipul!

Mircea spunea...

Periculoase rau tentatiile astea. Si noi incercam sa ne abtinem, dar nu trece luna fara sa mancam niste gaini moarte de la KFC. Macar de-ar fi gaini, cum bine zici tu.

Isabela spunea...

Dupa ultima "masa" la MC (acu' vreo 3 saptamani) am jurat ca nu mai intru in viata mea intr-un MC. Inainte de asta am mai mancat cred ca acu vreo 2-3 luni la ei... max 5-6 ori/an

Taraboste spunea...

@Mircea&Isabela: costat de fiecare data ca-mi pare rau ca am dat banii pe mancarea respectiva si-mi propun sa nu mai repet prostia. Cel putin am reusit sa o raresc si sper ca in curand sa renunt complet.

voucher pc garage spunea...

Mai bine merg la o pizza...

Taraboste spunea...

Mai bine, chiar daca nici pizza nu cea mai sanatoasa hrana. Dar trebuie sa mancam si noi ceva :)

catherine spunea...

ha! ce duşman înşelător, fastfood-ul ăsta. eu l-am învins, dezbinând componentele. aşa cum spuneaţi, împreună produsele dau un gust bun şi de neuitat. însă eu am început să nu le mai fac jocul. am renunţat întâi la cola, apoi la cartofi. pe urmă n-am mai pus nici sosuri şi încet-încet am început să simt gustul oribil al pseudo-cărnii. şi uite-aşa mi s-a luat!

Taraboste spunea...

O idee grozava pentru toti cei care au dorinta dar le lipseste putinta de a se "lasa" de fast food. Bravo si felicitari :)

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza