joi, 20 septembrie 2012

China v Japonia: va sari iepurele de unde nu ne asteptam?

Tensiunile dintre China si Japonia cresc intr-un ritm alarmant, lucru care ma face sa ma intreb daca nu va sari iepurele razboiului de unde nici nu ne asteptam. Toata lumea sta cu ochii cat cepele pe Orientul Mijlociu, miscarile navale din Golful Persic si tensiunile Israel-Iran, dar noul conflict care s-a nascut in Estul Asiei incepe sa eclipseze miscarile militare din lumea araba.

Proteste fara precedent in Asia de Est (foto: http://edition.cnn.com)

Totul a pornit de la un grup de insule situat in largul Oceanului Pacific, un grup de stanci golase, dar de o importanta strategica si economica deosebita, detinute pana nu demult de mediul privat japonez. Guvernul de la Tokio a decis pe 11 Septembrie, 2012 sa achizitioneze respectivele insule contra unei sume de circa 26 Miloane USD (suma din care peste 15 ml au fost donatii publice), moment care a declansat un val de proteste anti-japoneze in China si in multe alte tari in care se afla cetateni chinezi. Chiar si la Bucuresti a fost organizat un astfel de protest in Pta Victoriei la care au participat cateva sute de chinezi.

Istoria realtiilor incordate chinezo-japoneze este una indelungata cu radacini adanci in anii celui de-al doilea Razboi Mondial, fragilitatea acestora fiind pusa la incercare de-a lungul timpului. Cumulul de factori de acum, disputa teritoriala si strategica, interesul economic legat de resursele petroliere si alimentare pe care le poate oferi grupul de insule, la care se adauga scaderea importantei Japoniei pe fondul crestere continue a economiei Chinei in raport cu geo-politica Asiei de Est, au dus la creionarea unui cadru propice conflictului actual.

Ramane de vazut daca spectrul unui conflict armat se va abate asupra Pacificului.

7 comentarii:

ion spunea...

or fi chinezii buni copiatori şi toate cele, dar japonia e peste. cum le-a dat-o şi în trecut, le-o va da şi acum dacă e cazul.

Taraboste spunea...

Vom vedea ... lucrurile stau putin altfel acum ... China este o super putere, nu mai este doar cea mai populata tara a lumii.

Adriana spunea...

Ceva trebuie sa se intample.... ca prea sunt toate pe dos in ultima vreme....

Taraboste spunea...

Industria de armament are nevoie de o supapa ... sunt ani buni de cand nu a mai putut profita de un consum sustinut generat de un razboi masiv.
Sunt multe puncte in fierbere si este de asteptat sa cedeze ceva, undeva ...

Sebastian spunea...

Se apropie sfarsitul lumii ? :D

vienela spunea...

Eu sper totusi sa nu se ajunga pana acolo. Au fost in trecut razboaie care au pornit de la conflicte mai mici si au devastat pamantul. Nu as vrea sa se mai repete. Noi, oamenii, suntem cele mai tampite fiinte, ne luptam pentru niste chestii...

Taraboste spunea...

Pentru putere si control ... cred eu.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza