marți, 18 septembrie 2012

BAC-ul profesional, debuseul universitatilor particulare

Cui ii foloseste introducerea unui sistem dual de sustinere a BAC-ului, atat timp cat diploma de bacalaureat avea ca principala menire posibilitatea de a accede in invatamantul superior, de a te inscrie la o facultate? Dar ca intotdeauna in politica mioritica, problemele societatii nu se rezolva tratand cauza ci efectele, mult mai simplu si facil dar total ineficient.

Elevi, luptand cu ei insisi (foto: www.evz.ro)

Avem prea putini absolventi capabili sa treaca BAC-ul? No problem, introducem si un BAC pentru prosti, sa aibe tot poporul diplome de BAC. Nu este suficient ca invatamantul superior este praf si ca o diploma de licenta e buna de pus in rama ... la buda. Se impunea sa dam valoarea bine meritata si diplomei de BAC.

De ce nu iau tinerii BAC-ul? Pentru ca sunt slab pregatiti si pentru ca examenul este unul dificil. Atunci tu ca minister de resort, trateaza problemele respective, resusciteaza sistemul de invatamant liceal si scade dificultatea examenelor de BAC. Dar astfel de masuri, in special prima, presupun timp, strategie, gandire planificata, ceea ce dna ministresa nu are la dispozitie, presiunea reala venind din partea universitatilor particulare care se vad fara musterii. Inca unul doi ani cu promovabilitate 50% si dau faliment.

Si va prezint doua grafice interesante care arata evolutia numarului de studenti si a profitabilitatii principalelor universitatii particulare. Se poate vedea scaderea constanta inregistrata in ultimii ani, scadere care se va accentua pe fondul rezultatelor din ce in ce mai proaste la BAC, dublata de o reducere dramatica a profitului.


Evolutie numar studenti universitati particulare 2003 - 2011
(grafic: http://businessday.ro)

Evolutie profit universitati particulare 2008 - 2011
(grafic: http://businessday.ro)

Da, BAC-ul prostilor fesional nu da dreptul la inscrierea la facultate, insa pana la anu mai este timp de o mica reforma si pun pariu ca se va admite inscrierea in anul universitar 2013-2014 pe baza diplomei de BAC second hand.

Justificarea ca vezi doamne ii trebuie copilului o diploma la terminarea ciclului ca fara ea nu se angajeaza este o stupizenie. In primul rand nu a terminat ciclul, pentru ca nu a luat examenul final, iar daca nu l-a luat inseamana ca a trecut de pomana prin liceu. Iar la finalul unui liceul fara BAC, se poate obtine o atesatre a incompetentei profesionale daca tanara speranta chiar are nevoie de o hartie.

De parca angajatorul X, daca vrea sa angajeze doar absolventi de liceu care au diploma de BAC (full option), se vor pacali singuri si vor accepta si diplome de BAC second. N-o s-o ajute cu nimic pe tanara speranta o hartie care atesta incapacitatea de a lua BAC-ul, pentru ca nu are cum sa o faca.

Dar miza reala este ca Ministerul Educatiei gestionat de Abramburica sa genereze materie prima pentru industria privata de produs diplome universitare, industrie pentru care nu conteaza ce ai facut pana ce-i calci pragul daca ai buzunarele burdusite si cotizezi cu sumele necesare.

3 comentarii:

ion spunea...

faza e că a ajuns o modă treaba cu facultatea. acu' nu se mai întreabă "mergi la facultate?" ci "la ce facultate mergi?", de parcă toţi sunt genii şi au nevoie de aprofundarea studiilor. însă când vezi ce specimene devin licenţiaţi şi apoi masteranzi, nu prea-ţi vine să mai stai pe aici.

Taraboste spunea...

Te cutrenuri cand vezi cum a cazut profitul Spiru Haret in 4 ani de la 178 ml lei la 32 ml lei. Iti dai seama in c efierbere sunt si cum se zbat sa gaseasca musterii. Abramburica se pare ca are solutia :D

Sebastian spunea...

E jale ...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza