joi, 16 august 2012

Documentar cutremurator - atrocitatile Ungariei in Transilvania, 1940

Romanii nu-si cunosc istoria, istoria adevarata. Suntem unul dintre putinele popoare care cultiva o istorie trunchiata, scrisa de altii pentru noi, dupa cum le-au dictat interesele. Din cele mai vechi timpuri si pana astazi adevarul istoric a fost mistificat. Incepand cu epoca pre-romana, ocuparea si asa zisa latinizare a Daciei, pana la evenimentele din Decembrie 1989, romanii cunosc doar franturi de istorie.

Este si cazul perioadei interbelice, cand dupa Primul Razboi Mondial popoarele subjugate de fostele monarhii incep sa-si castige independenta. Astfel, fosta provincie a Imperiului Austro-Ungar, Transilvania, decide sa se realipeasca la patria mama, Romania.

"A fost odata in Transilvania"
Film de Manuela Morar, Universitatea Hyperion, Facultatea de Arta

Ungaria a fost direct afectata de pierderea fostelor provincii, inclusiv Transilvania si decide inca de la inceput sa dea curs initiativei Germaniei naziste din 1938 de revizuire a situatiei din Europa.

La data de 30 August, 1940, Romania este constransa de catre Germania sa cedeze Ungariei un teritoriu de 43,497.00 Kmp si o populatie de 2,5 Ml locuitori din care 54.2% erau romani, restul de 45,8% fiind maghiari, evrei, sasi si secui.

Harta Romaniei, Septembrie 1940 (foto: http://ro.wikipedia.org)

Pentru locuitorii acestui teritoriu din Nordul Ardealului, in special pentru romani, este inceputul perioadei de teroare. In degringolada produsa de cedarea fortata, populatia nu stie ce sa mai faca, unde sa plece, lasandu-si in urma agoniseala de-o viata. Incepe un exod al romanilor din aceasta zona.

Armatele de ocupatie maghiare decimeaza sate intregi, exterminand pana la ultimul locuitor populatia care a ales sa ramana, ... barbati, femei, copii.

_________________
Deasemenea de interes,  Riscurile utilizarii lampilor eco: cancer, boli de piele, poluare, etc.

4 comentarii:

White spunea...

Uimitor.Mersi de film.

Taraboste spunea...

Trist dar adevarat. Am si o ruda apropiata care a trait pe viu atrocitatile acelei invazii, crime in masa, cadavre mutilate, femei batjocorite si ucise cu bestialitate ... Dar a avut norocul sa scape.

Anonim spunea...

Trista pagina a istoriei Romaniei. Chiar nu stiam de invazia din 1940 ... Cu adevarat cutremurator ce s-a intamplat atunci.

Anonim spunea...

cati dinte voi ati auzit de invazia de astazi de catre f.m.i care ne distruge tara prin imrumuturi catre statul roman dar la care bani nu ajung la stat ci ajung la bancile private din romania dupacare ii da in imprumut la multinationale facandune sa muncim pentru fmi cedand soveranitatea ca acum so modernizat hotii nu mai vor sa lupte vor doar sa fure .Atit pot sa va aduc la cunostinta de restu sta in a va informa si voi.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza