marți, 27 noiembrie 2012

Legenda regelui Midas, varianta mioritica

Midas a fost un rege legendar intalnit si in Iliada lui Homer, care avea puterea de a trasnforma in aur orice ar fi atins. El a primit aceasta putere din partea zeului Dionysos ca rasplata a ajutorului pe care Midas l-a dat unui slujitor al zeului, ratacit pe meleagurile sale.

Si noi ne putem "mandri" cu o putere asemanatoare, doar ca orice atinge meleagurile mioritice se transforma in rahat. Si nu de-ala turcesc ca tot era bine.


Daca o ideea se aplica cu succes in alte tari si aceeasi ideea este transpusa in Romania, se alege praful. Daca o afacere de succes vine la noi, facem ce facem si o romanizam urgent, o transformam si o integram in rahatul autohton. Daca un om de afaceri vine in Romania, se transforma rapid si se adapteaza conditiilor de rahat de la noi. Cam asta este transpunerea mioritico-damboviteana a legendei regelui Midas.

Si pentru a nu ma considera rautacios si nedrept, va dau si cateva exemple ...

1. Am lucrat aproape 2 ani intr-o firma privata, cu management, actionariat si capital american ... Frumos, nu? Toate ca toate pana la salariu insa, care in cartea de munca era la nivelul minim pe economie. Sau programul, care ilustra perfect sintagma "exploatarea omului de catre om" ... eu si ceilalti romanasi eram doar negri pe noua plantatie a americanilor ...

2. Ikea ... Un concept interesant, de succes in Suedia si in alte tari. Are succes si la noi, dar ideea nu putea sa nu fie atinsa de magia romaneasca. Am avut o experienta halucinanta in urma cu ceva timp cand era o promotie interesanta la un model de fotoliu care-mi placea si pentru care am facut 5-6 drumuri in decurs de o luna si pe care am reusit sa-l cumpar doar dupa ce perioada de promotia se incheiase. De fiecare data stocul se epuiza, desi confirmam telefonic proaspata livrare. Ba mai mult, intr-o zi am reusit sa-l identific cocotat pe un raft, iar cand am cerut sa fie coborat unul, mi s-a raspuns ca se intervine cu stivuitorul doar in afara orelor de program. A doua zi erau toate date ...

3. Reciclarea ... despre care am scris zielele trecute si a carei practicare doar o simulam, pentru ca ni s-a impus in 2005 de catre Uniunea Europeana. Dar de ce sa o facem bine daca putem s-o facem prost ...?

4. Atragerea fondurilor europene. Si aici stam "excelent", Romania fiind prima de la coada in utilizarea banilor pe care-i poate atrage in programe de dezvoltare. Principala cauza este ca aceste fonduri sunt monitorizate strict si este foarte dificil, daca nu imposibil, sa faci matrapazlacurile obijnuite in materie de licitatii publice, sa directionezi banii catre firma X sau Y, fara a fi tras la raspundere. De aici lipsa de interes in atragerea acestor fonduri, de pe urma carorara ar fi avut de castigat intreaca economie, nu doar cei care castiga de obicei.

Avem un sistem de rahat, o clasa politica din acelasi material mirositor si pana cand nu reusim sa tragem apa dupa ei, n-avem sanse sa scoatem capul la suprafata. Ne tot afundam an de an, inca un pic, inca un pic si deja sunt in rahat pana la urechi.

Eu ma opresc aici cu exemplele si va las pe voi sa continuati cu lucruri venite din "lumea civilizata" si care la noi au avut de suferit o alterare pronuntata.

27 de comentarii:

amiralul spunea...

corect dar era de asteptat. n-ai cum sa iei un concept strain si sa-l pui in practica cu mentalitatea lor. daca ar veni ei sa se ocupe de proiect da, 100% ar iesi treaba ca dincolo.

amiralul spunea...

uite-l ba cum m-a trecut la blogroll =)) stai ca te trec si eu Burebista

vienela spunea...

Noi avem o cu totul alta mentalitate si normal ca regulile lor nu ni se potrivesc. Noi facem totul asa cum am fost invatati. :((

Probiu spunea...

Se numeste adaptabilitate si e considerata o calitate, nu un defect :)

Claudiu spunea...

Lasa ma... ca ce-i romanesc nu piere :)

Claudiu spunea...

Nici asa, ca tot s-ar gasi unul caruia sa nu-i convina ceva si sa puna bete-n roate. Deh... capra vecinului.

Adriana spunea...

Am si eu un exemplu: Solectron, fabrica de la Timisoara, un amestec de asociati nemti cu francezi si romani.. amers o perioada buuuna de timp, am lucrat si eu acolo...erau facute insa contracte aiurea prin firme care mai de care mai fantomatice...
La vreo cateva luni de cand am renuntat eu la a mai lucra acolo a dat faliment :D

Anonim spunea...

A venit Daewoo si a luat santierul naval din Mangalia. In fiecare zi se incepea lucru cu program de inviorare, dupa model corean, la fel si dupa pauza de pranz.Dupa cateva luni, s-au obisnuit si coreeni sa sara gardul la bodega, la o tuica, s-a dus dracu' inviorarea.:) Initial le-a dat cate o trusa de scule, dar cand au vazut ca se fura jumate din ele, le-au dat inca o trusa, sa o ia acasa, sa n-o mai descompleteze pe cea de la serviciu.:)Adaptare la modelul mioritic.:))

bucuros spunea...

hai ca la reciclare am evoluat cat de cat... cel putin mie asa mi se pare :)

Taraboste spunea...

Tu n-auzi ca eu am lucrat la o firma cu capital 100% american, actioanari americani, management american si prima graija a fost ca salariile sa fie trecute in CIM ca minim pe economie si restul la negru ...
Asa ca nu e vorba doar de faptul ca vine ideea de afara si o face de rahat romanul, ca si daca vine ideea cu tot cu management de-afara sunt sanse mari sa iasa tot rahat.

Taraboste spunea...

Poi ce mah nu esti mariner ...? Daca ma treci Burebista e bine ca apar mai sus in blogroll :D

Taraboste spunea...

Adica de rahat :D

Taraboste spunea...

Aha ... ai dracu' cu adaptabilitatea lor cu tot :)

Taraboste spunea...

Si mai si miroase de la o posta :)

Taraboste spunea...

Pentru ei este ca un Vest salbatic ... vina sa faca bani nu afaceri solide ...

Taraboste spunea...

Prea tare :) mai ales faza cu a doua trusa de scule :)

Taraboste spunea...

Sa vezi ce reciclare se face la mine la munca ... s-a aplicat selectarea separata a deseurilor, dar cand vine nea Gigel cu gunoiera le baga la gramada ... si s-a dus dracu' toata reciclarea selectiva :(

amiralul spunea...

te trec zBurebista =))

întuneric spunea...

Intr-adevar, am evoluat. Gratie homeless-ilor care cutreiera orasele din tomberon in tomberon.

DoarBaiaMare spunea...

Tara asta-i de rahat, si e greu de schimbat ceva

Dana spunea...

La punctul 1 nu ma bag, ca tu stii mai bine ce si cum. Cu Ikea, nu stiu ce sa zic, am cumparat si eu la o promotie, si a fost totul in regula (nu stiu daca e o exceptie ce ti s-a intamplat). Despre reciclare am scris si eu cam tot la fel. La punctul 4 situatia e putin mai complicata, e mult de povestit, am lucrat si stiu cum se intampla. Oricum, te inseli cand crezi ca nu se fac matrapazlacuri, ba mai multe chiar decat la alte licitatii.

Claudiu spunea...

Na.. oamenii se adapteaza. Invata de la noi, iar daca observa ca pot face un ban in plus, il fac.

Taraboste spunea...

Da, mare dreptate ai ... astia stau la baza sistemului de reciclare in Romania :)

Taraboste spunea...

Frustrarea mea maxima este ca atata timp cat partidele nu se reformeaza din interior nu avem nici o sansa. Si de la calasa politica se strica toata treaba, pentru ca din PACATE, ei, politicienii administreaza tara.
Cum putem noi schimba ceva? Prin vot ... ?!? Imposibil atata timp cat ai de ales intre doi rahati, unul mai mare decat altul ...
Si atunci, ce putem face ...? Zau ca nu-mi dau seama ...

Taraboste spunea...

Legat de licitatii, se fac mult mai greu, iar marea problema este ca in final se strange latul verificarilor si in majoritatea cazurilor furtisagurile sunt depistate. De-asta am ajuns sa avem fondurile blocate ...
Cand sunt fonduri bugetare, ei centreaza, ei dau cu capul, si daca sunt interese pana la varf pot aranja orice inclusiv la institutiile de supraveghere si reglementare (CNSC si ANREMAP).
Cu banii europeni, chiar daca fura, in final sunt sanse foarte mari sa fie depistati si trasi la raspundere ...

Anonim spunea...

Era de asteptat...

Taraboste spunea...

Norocul nostru ca nu pute prea rau ca se golea tara instantaneu :)

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza