miercuri, 26 septembrie 2012

China e pe val, pe valurile marii: primul portavion chinezesc

Chinezii au dus la extrem arta replicarii, reusind sa reproduca una dintre cele mai mari structuri mobile din lume, un portavion. Ieri, 25 Septembrie, 2012, China a intrat in istoria militara a lumii, lansand la apa portavionul Liaoning, un vas de 65,000 de tone construit pe scheletul unei vechi nave din epoca sovietica.

Liaoning, primul portavion al Chinei (sursa foto)

Portavionul a intrat in operare dupa luni de teste si intareste marina militara chineza intr-un moment extrem de delicat reprezentat de disputa teritoriala intre China si Japonia privind insulele din Marea Chinei revendicate de japonezi.

Desi China beneficiaza de al doilea buget militar al lumii dupa SUA, lacunele tehnologice au impiedicat super-puterea asiatica sa dezvolte echipamente de razboi la nivelul americanilor. SUA are in dotare la acest moment 11 portavioane si 2 in constructie, cu dimensiuni de peste 100,000 de tone fiecare.

Portavionul Liaoning si-a inceput istoria in anii '80, cand trebuia sa devina unul dintre principalele portavioane sovietice, botezat Varyag, urmand sa se alature navei amiral a marinei sovietice, portavionul Kuznetsov. Insa 10 ani mai tarziu cand Uniunea Sovietica s-a destramat constructia vasului nu era inca finalizata, iar Ucraina care l-a mostenit, l-a vandut Chinei in 1998. Intre 2002 - 2009 Varyang a trecut printr-o perioada de reconditionare, noul portavion finalizandu-se anul acesta. Intre timp, armata chineza si-a antrenat pilotii militari pentru a opera la bordul portavionului, construind o macheta pe un lac ca baza de antrenament.

7 comentarii:

vienela spunea...

Pai chinezii se pricep mai bine sa imite decat sa inventeze. :))

Taraboste spunea...

Le-a luat ceva mai mult cu portavionul, dar nu s-au lasat pana nu l-au lansat la apa :)

ion spunea...

chiar mă întrebam după ce e copiat când am văzut titlul :))

Adriana spunea...

prima reactie a mea cand am vazut poza (nu titlul) a fost ceva de genul "No way"...

Taraboste spunea...

Sovieticii contractasera cu China construirea partii brute a navei, tehnologizarea urmand sa o faca in URSS. Dar dupa ce s-a rupt Uniunea Sovietica, prioritatile s-au schimbat si n-am mai onorat contractul.
China a reusit dupa 30 de ani sa-l finalizeze ... ce-i drept doar ultimii 15 ani intra la socoteala, dupa ce l-au cumparat de la Ucrainieni.

monitoare ieftine spunea...

Sigur 65000 tone? mi se pare cam mic

Taraboste spunea...

Recunosc ca nu l-am inspectat personal, dar asta este informatia facuta publica. Tine cont de faptul ca a fost conceput acum mai bine de 30 de ani.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza